Povinné roušky a desinfekce na chodbách i ve třídách, talentové zkoušky na konzervatoř jsou letos jiné

19. leden 2021 11:46

Talentové zkoušky potrvají na českobudějovické konzervatoři déle, než je zvykem. Škola musela zajistit všechna bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru. 

Patří mezi ně nejenom povinné roušky a desinfekce na chodbách a ve třídách. Jiný je i průběh samotných zkoušek. Kvůli těmto změnám se talentovky protáhnou na pět dnů, což je o dva víc než v letech minulých. Jak moc se liší od těch v předcházejících letech, uslyšíte v reportáži Jitky Cibulové Vokaté.

Organizace talentových zkoušek začíná už u vstupních dveří. Doprovod uchazeče musí zůstat dole, zájemce o studium si nesmí sundat roušku v žádné části školy.

„Komise bude mít své rozestupy, všichni budou mít roušky, budou od uchazeče vzdáleni několik metrů,“ dokumentuje ředitel konzervatoře Petr Ries s tím, že každoročně při talentových zkouškách skládali uchazeči zkoušku ve svém hlavním oboru, hře na nástroj, pak přišel na řadu skupinový test a poté ještě ověření před komisí.

Letos je to jinak. Hned po hře na nástroj přechází uchazeč ke komisi a teoretickým zkouškám, skupinový test je ale zrušený.

Ačkoliv musí mít uchazeči roušky, je zřejmé, že v některých případech je musí odložit:

„U zpěvu a dechových nástrojů je to samozřejmé,“ dodává ředitel Petr Ries.

„První pocity? Smíšené, ale doufám, že se mi to povedlo, měla jsem roušku na obličeji, brýle se mi trochu mlžily, takže to bylo také nepříjemné, ale šlo to,“ říká se smíchem těsně po složení zkoušek uchazečka Zuzana Brožová.

Celou reportáž si poslechněte online.

Spustit audio