Pondělní Noční linka: Máte klidnou nebo italskou domácnost?

22. únor 2021

O co se nejčastěji s partnerem hádáte? Jsou předmětem hádky i drobnosti, jaké? Lítali u vás doma někdy talíře nebo vybavení bytu? Dokážete si věci vyříkat a nebo raději rezignujete a odcházíte? Dokázali jste svému partnerovi vždy říct narovinu,co se vám nelíbí a jak jste přijímali jeho výtky? 

Je dobré čas od času popustit uzdu emocím? A jak na to jdete vy? Něco rozbijete, křičíte nebo ustoupíte, jdete se raději projít a nebo si zasportovat? Měli jste nebo máte svoji trucovnu? Jakou roli hrála či hraje komunikace ve vašem vztahu? Zažili jste někdy hádky rodičů a ovlivnilo vás to?

Čtěte také

Páry, které se dovedou správným způsobem hádat, mají desetkrát větší naději, že spolu vydrží, než dvojice, které své problémy zametají pod koberec. Podle britského deníku The Guardian to ukázal průzkum, ve kterém byla oslovena tisícovka dospělých.

Největší chybou, kterou partneři dělají je, že se v případě potíží vzájemně vyhýbají. Něco cítíme, ale neřekneme nic, přinejmenším do doby, kdy už to nejde dál vydržet. Lidé podle něj nepříjemnou konverzaci raději odsouvají, protože jsou si vědomi rizik. Netuší ale, jaká rizika přináší, když spolu mluvit nebudou.

Máme sklon zvažovat jen okamžitá a zjevná rizika a vůbec nebereme v potaz to, nakolik odkládání takové debaty později naruší naši intimitu, důvěru a vzájemnou blízkost. Více než čtyři z pěti respondentů v anketě uvedli, že špatná komunikace hrála roli v jejich předchozím nepodařeném vztahu.

Na vaše příběhy a vyprávění se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu napsat přes tuto internetovou stránku nebo zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na číslo 731 800 900.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.