Policie už podruhé obvinila primátora Thomu ze zneužití pravomoci úřední osoby

7. květen 2013

Zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Tak zní obvinění, které od policie už podruhé obdržel českobudějovický primátor Juraj Thoma. Za podpis smlouvy na počítačové vybavení firmou Bit Servis bez souhlasu rady města hrozí Thomovi až 12 let vězení.

Bit Servis a problémy v souvislosti se zadáváním zakázky ze strany města se ale objevily už dříve. Městu totiž hrozí pokuta 1 300 000 korun, kterou vyměřil Úřad na ochranu hospodářské soutěže, kvůli údajně nesprávnému zadání zakázky společnosti Bit Servis již v roce 2007. Proti udělení pokuty podalo město rozklad, ale její možné zaplacení je podle náměstka primátora Miroslava Jocha stále ve hře.

Juraj Thoma byl spolu s jedním bývalým úředníkem magistrátu ve středu 5. září 2012 poprvé obviněn z toho, že jako primátor v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení firmou Bit Servis v hodnotě 37 milionů korun bez vědomí rady města. Podle policie tak firma bez výběrového řízení vydělala navíc pět milionů korun, uvedl loni v září policejní mluvčí Jiří Matzner.

Tehdejší členové rady města si po téměř třech letech už nepamatují, zda se smlouva s firmou Bit Servis řešila, či nikoli. V prosinci 2012 primátor oznámil, že státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Plzni Václav Průcha jeho stíhání zastavil s odůvodněním, že policisté neshromáždili dostatek důkazů, aby podezření mohlo být považováno za důvodné.

Kdo a proč nahrávku Juraje Thomy zveřejnil? Komu firma Bit Servis pomáhala? Bylo to Hnutí Občané pro Budějovice nebo ODS, jejímž členem byl Juraj Thoma až do předloňska? Kdo nainstaloval odposlechy? To se můžeme jen domnívat... Primátor spekulace o nadstandardním propojení mezi jím a firmou odmítá a tvrdí, že podpis ke smlouvě přidal v dobré víře, že tím nijak neporušuje zákon.

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Mária Pfeiferová.

autor: pfr
Spustit audio