Polešniky Beaty Pilchové jsou 100 let starým jídlem horalů z Beskyd. Nejlepší jsou z raných brambor

Tohle jídlo se dělávalo hlavně na podzim, kdy byla rané brambory a sklízelo se čerstvé hlávkové zelí. Ale na polešnikách od Beaty Pilchové si pochutnáte i během celého roku. Jídlo je vydatné a zasytí. Kostky zapečených brambor jsou doslova utopené ve smetaně s tvarohem. Chuť vás překvapí. Konzumuje se zásadně teplé.

Ingredience
  • 1,5 kg brambor (nejlépe raných)
  • 6 velkých zelných listů
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3 špetky soli
  • 50 g sádla
  • 750 ml mléka
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 kg tvarohu
  • 50 g másla na přelití

Postup

Brambory nastrouháme najemno, zahustíme moukou a přidáme vejce a špetku sůl. Vymícháme do řidšího těsta.

Těsto necháme odpočívat a spaříme listy zelí. Ve vroucí vodě je necháme povařit tři minuty. Po této době zůstane zachovaná barva listů. Necháme je okapat a vyložíme jimi pekáč vymazaný sádlem.

Listy zelí pomažeme dvěma lžícemi rozpuštěného sádla a rozlijeme na ně bramborové těsto ve vrstvě 1,5 centimetru.

Zapečeme v troubě při 250 °C zhruba 30–45 minut.

Poté na pekáč položíme druhý pekáč jako víko a upečený bramborák převrátíme, aby se zapečené brambory dostaly na dno druhého pekáče. Nahoře zůstanou listy zelí, které sejmeme a vyhodíme.

Brambory bez zelných listů dáme ještě na 10 minut zapéct při stejné teplotě dorůžova až dohněda.

Z takto zapečených brambor krájíme kostky 3 x 3 centimetry a vložíme je ledabyle do misky. Svaříme mléko, nalijeme na kostky a necháme chvíli odpočinout, aby se vsáklo.

Poté přilijeme ještě dvě přihřáté smetany ochucené 2 špetkami soli.

Promícháme, zahustíme tvarohem a při podávání přelijeme rozpuštěným máslem.

Beata Pilchová

Polešniky jsou rodinným receptem, který se u nich doma předává už po generace. Paní Pilchová je přesvědčená, že bude určitě 100 let starý. Také prozradila, že pokud bychom do bramborového těsta zamíchali uzené nebo slaninu, už by to nebyl polešnik, ale Francek. Nicméně k hotovému jídlu můžeme podávat i uzené.

Během pečení jsme ochutnali také její sladký jablečný koláč, dali si dobrou kávu a probrali vtipné nápisy, kterými si zdobí byt.

Beata Pilchová a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo