Pokud nezaplatíte nájemné, můžete přijít i o věci, které máte v bytě

18. červen 2015

Lidé si často myslí, že nebudou-li platit nájemné, čeká je pouze výpověď nájmu bytu. To je ale omyl. Z nájemníka se v takovém případě stává dlužník, a to se všemi důsledky. Ukončení smlouvy rozhodně neznamená, že se tím dluh na nájemném maže.

Ohledně neplacení nájemného panuje stále řada omylů. „Pronajímatelé například často píší do smluv ustanovení o pokutě v případě opožděné úhrady nájemného, ale to zákon zakazuje. Nájemníci si zase neuvědomují, že nezaplatí-li nájemné, může se pronajímatel domáhat úroku z prodlení či náhrady škody a celá věc může skončit i soudem. Zmatky panují také ohledně okamžité výpovědi nájemní smlouvy,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.


Jaké nepříznivé důsledky může mít neplacení nájemného?

- Pronajímatel má právo účtovat vám úrok z prodlení. Výše tohoto úroku v současné době činí 8,05 % z dlužné částky. Tento úrok je počítán ročně, avšak naskakuje každým uplynulým dnem, o který jste se zpozdili s platbou.

- Poplatek z prodlení vám hrozí v případě, že neuhradíte služby spojené s užíváním bytu (například dodávky vody, tepla, provoz výtahu, osvětlení společných prostor v domě) ani do pěti dnů po jejich splatnosti. Poplatek činí jedno promile dlužné částky za každý den prodlení, nejméně však 10  korun za každý, i započatý měsíc prodlení.

- Jestliže opožděným nájemným vznikne pronajímateli škoda, může se domáhat i její náhrady v částce nekryté úrokem z prodlení. Pronajímatelé mohou však zapomenout na oblíbenou pokutu v nájemní smlouvě. Zákon ji totiž zakazuje.

- Nezaplatíte-li nájem a služby za dobu alespoň tří měsíců, má pronajímatel právo vypovědět nájemní smlouvu okamžitě, bez obvyklé výpovědní doby. Nejedná se však o časový úsek, ale o stanovení výše dlužné částky, kterou je třeba překročit. Pro podání okamžité výpovědi nestačí, pokud jste po tři měsíce uhradili nájem pouze částečně a nikoli v plné výši, neboť dlužná částka nedosahuje výše tří měsíčních nájmů.

- Pokud pronajímateli dlužíte na nájemném či službách, je třeba myslet též na to, že má právo zadržet movité věci, které v bytě máte.


I v případě ukončení nájemní smlouvy musíte uhradit dříve vzniklý dluh. Vyhýbání se této povinnosti může znamenat nepříjemné komplikace. „Pronajímatel může situaci řešit podáním žaloby k soudu a následně vymáhat dlužnou částku v exekučním řízení, což přinese další náklady, které budete muset uhradit,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

autoři: dTEST , Lukáš Zelený
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.