Podpůrná skupina pro lidi, kteří prochází takzvaným coming outem, vznikla v Českých Budějovicích

8. srpen 2023 08:06

Sdílet pocity, zkušenosti i obavy ze zveřejnění své sexuální orientace budou moct lidé v Českých Budějovicích. Vznikla tu nová terapeutická skupina. S takzvaným coming outem si lidé navzájem pomohou na schůzkách, které se budou konat  jednou měsíčně v prostorách Výměníku 1.

„Když jsem si já procházel coming outem, trápily mě otázky, jak to přijmou doma, jak to vezmou v práci a další strachy,“ vzpomíná Jindřich Vindiš, který přišel s nápadem na založení terapeutické skupiny a zároveň je jedním z vedoucích.

„Člověk třeba v tu chvíli potřeboval slyšet: My tě máme rádi pořád stejně, jako když jsme to nevěděli. Mně se tohle dostalo a můžu za to být rád, protože z dalších příběhů ze svého okolí vím, že to takto růžové nebývá. Ti lidé to mají občas velmi těžké a myslím si, že právě proto jim může pomoci terapeutická skupina lidí, kteří řeší stejné téma,“ dodává.

Terapeutkou nově vzniklé podpůrné skupiny v Českých Budějovicích je Barbora Vernerová. „Je to otevřená skupina. Všechno, co tam zazní, tam zůstává, nic se nevynáší ven, všechna témata, intimní věci necháváme uvnitř. A je tam plná anonymita,“ popisuje.

Čtěte také

Lidé, kteří chtějí odhalit svou sexuální orientaci, podle ní řeší reakci okolí, ale i otázky vlastní identity. „Jsou to otázky, kdo jsem, co potřebuji, co chci, kam směřuji, zároveň i taková příprava na to, jak se mi s tím bude žít. Mně se zdá, že mnohdy žijeme v takové sociální bublině, kde si myslíme, že sexualita a homosexualita je něco úplně běžného, přirozeného, jenže pak může člověk zjistit, že to tak vůbec není,“ říká Barbora Vernerová.

Situace může být náročná i pro rodinu a blízké. Terapeutka radí nebát se vyhledat odbornou pomoc a hlavně komunikovat. „Jako je nabízená pomoc lidem, kteří řeší svoji sexuální orientaci a prochází coming outem, tak by měli být otevření lidé na druhé straně. To znamená, že si můžou říct o pomoc a vůbec to není žádná ostuda. Naopak si myslím, že zpracovat takovou informaci je také hodně náročné,“ připomíná.

„Nejdůležitější je o tom mluvit. První reakce nemusí být vždycky pozitivní, člověka to může šokovat, otvírá to spoustu otázek v rodinné dynamice – jak je možné, že jsem to netušil, jak mám přijmout, že nebudu mít vnoučata... To všechno jsou velká témata, která je potřeba řešit a nenechat volně viset ve vzduchu,“ doplňuje Barbora Vernerová.

Detaily o terapeutické skupině zájemci najdou na webových stránkách sbarvouven.cz.

Spustit audio

Související