Po každém vysvědčení volají na Linku důvěry vystrašené děti

31. leden 2018

Českobudějovická Linka důvěry se při každém rozdávání vysvědčení setkává s telefonáty vystrašených dětí. Přísné tresty a agrese kvůli špatnému prospěchu dítěte však podle psychologů nemají smysl.

Rodiče mají víc komunikovat s učitelem, hledat vinu také u sebe a dítěti v průběhu školního roku naslouchat. „Tatínek nesmí mít velké růžové brýle, aby si myslel, že jeho dítě bude vždycky ve všem dokonalé. Jsou děti, které budou v něčem lepší a v něčem horší. To musíme překousnout a dítěti pomoci,“ říká ředitel Střediska pro rodinu a Linky důvěry v Českých Budějovicích Rostislav Nesnídal.

Psycholog dodává, že nemá rád ty rodiče, kteří kladou takové nároky, které pak děti nejsou schopné splnit. Podle něj je třeba hledat na dítěti pozitivní silné stránky a ty slabší rozvíjet po konzultaci s učitelem.

Linka důvěry v Českých Budějovicích funguje už 23 let a děti se na ni obrací v období vysvědčení pokaždé. Některé mají obavy ze špatného prospěchu, ale jiné se chtějí i pochlubit dobrými známkami. Najdou se totiž také případy, kdy dítě dostane dobré vysvědčení, ale nikdo ho za něj nepochválí.

Rostislav Nesnídal podle svých slov zažil i situace, kdy dítě volající na linku důvěry zvažovalo sebevraždu. V takových případech pak pracovníci linky s dítětem hovoří nejen po telefonu, ale následně se s ním i setkají osobně. Často pak do situace vstoupí psycholog, který začne komunikovat i s rodiči dítěte.

Někdy může třeba pomoci babička, protože k ní má dítě mnohdy větší důvěru než k samotným rodičům. Některým dětem proto Rostislav Nesnídal doporučuje, aby se nejdřív obrátili na prarodiče, kteří potom sami rodičům naznačí, že vysvědčení nebude nejlepší.

autor: mvo
Spustit audio