Planá nad Lužnicí si ani po otevření D3 od kamionů neoddechla. Na řidiče chystá kontroly

25. únor 2014

Zejména řidiči kamionů by se měli připravit na častější kontroly v Plané nad Lužnicí. Policie tak chce alespoň částečně kompenzovat neúspěšnou snahu tamní radnice, která navrhovala tonážní omezení nákladní dopravy projíždějící městem.

Ještě loni v srpnu byli lidé žijící v Plané nadšení. Po dlouhých letech se jim splnil sen - dlouhé kolony aut, které projížděly městem, díky otevření dálnice D3 zmizely.

Časem ovšem začalo aut v obci znovu přibývat. Od ledna letošního roku totiž musí za jízdu po dálnici řidiči platit, a řada z nich se tak vrátila na bývalou hlavní silnici mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Platí to i o tranzitní kamionové dopravě.

„Jezdí jich tady dost. Dálnice nepomohla, jelikož nechtějí platit peníze, tak to radši vezmou zkratkou zadarmo a tady nám pěkně naplynujou,“ stěžuje si na kamiony v centru města jedna z místních obyvatelek.

Plánský starosta Jiří Šimánek proto požádal příslušné instituce, aby omezily tonáž aut, která mohou Planou projíždět.

„Bohužel výsledek je pro nás negativní, já bych řekl dokonce smutný,“ říká starosta.

To, že zakázat kamionům projíždět Planou nad Lužnicí nelze, potvrdil i vedoucí dopravního inspektorátu v Táboře Jan Rychtecký.

„Bohužel Policie České republiky nemůže vyhovět požadavkům obcí na omezení tonáže na silnici I/3 z hlediska objízdné trasy v případě dopravní nehody na dálnici D3,“ vysvětluje.

Planou nad Lužnicí podle sčítání projede v současnosti asi 14 tisíc aut denně, velkou část z nich navíc tvoří kamiony. I policie připouští, že po staré silnici jezdí víc aut, než by po otevření dálnice muselo.

„Očekávali jsme, že pokles bude větší, současně jsme očekávali, že nákladní doprava bude plně využívat dálnici. Bohužel musím konstatovat, že se tak neděje,“ dodává Rychtecký.

Město nechá nainstalovat radar

Radnice se ale podle starosty Šimánka nevzdává. Ve městě chce nainstalovat radar s kamerou, který bude měřit rychlost aut.

„Více než třetina vozidel rychlost u nás skutečně překračuje. Ta možnost tu je, jak šoférům život znepříjemnit. Je to snad jediná legální cesta, jak toho dosáhnout,“ poznamenává starosta.

A na kamiony se při kontrolách více zaměří i policie. „Budeme provádět kontroly nákladních vozidel, například vážení, případně dodržování předpisů v oblasti dodržování dob řízení. To je asi tak jediné, co můžeme v současné době městu Planá nabídnout,“ upřesňuje Rychtecký.


Zvětšit mapu
autoři: Jan Kopřiva , dka
Spustit audio