Písničku Prodavač jsem zpíval asi milionkrát a čeho je moc, toho je příliš, vzpomínal Michal Tučný

7. březen 2021

Na přelomu první a druhé březnové dekády roku 1995 zemřel Michal Tučný. A stojí za to si jej v tyto březnové dny připomenout, nejen jako muzikanta, kterému se dobře naslouchalo při zpěvu, ale i při povídání u mikrofonu. Michal Tučný se totiž na začátku devadesátých let stal také na krátkou dobu rozhlasákem a měl v Českých Budějovicích i svůj hudební pořad.

V pořadu Vltavín uslyšíte několik pečlivě vybraných archívních rozhlasových nahrávek. Ten první záznam vznikl na sklonku roku 1991 a natočila jej redaktorka Zdena Kolářová přímo v Hošticích u Volyně, v chalupě u Michala Tučného. Poté si poslechnete reportáž z českobudějovické vazební věznice a nakonec inspirativní vyprávění jazzového muzikanta Konstantina Ruchadze.

Dvě reportáže z vazební věznice

Druhým záznamem, přesněji dvěma reportážemi, si připomeneme nahrávky z roku 2016, kdy redaktor Zdeněk Zajíček procházel českobudějovickou vazební věznicí s tehdejší mluvčí Václavou Káplovou. V té první absolvoval příjem.

„Prostě jsem vzal mikrofon a prošel jsem si celou proceduru, jakou musí projít každý, kdo nastupuje do výkonu trestu. Ano, pravda, nesprchoval jsem se a neprohlíželi mě tak důkladně, jako prohlíže skutečně nastupující adepty. Ale to práskání katru a rachot klíčů v zámcích, ty byly skutečné," vzpomíná redaktor na natáčení a dodává:

„A pokud si teď někdy při tom takzvaném lockdownu připadáte nebo řeknete, že jste doma jako ve vězení, no… nechtějte se tam dostat. Je to podobně nešťastný příměr, jako když se řekne, že je lepší vyhořet, než se stěhovat. Několikrát jsem u požárů nebo na požářišti po uhašení byl. A řeknu vám, že není smutnějšího místa. A podobně je tomu i v tom vězení."

Konstantin Ruchadze

Na podzim roku 2018 vystupoval jazzový muzikant Konstantin Ruchadze. V reportáži, která před jeho koncertem vznikla uslyšíte povídání o muzice a kytarách. A také o tom, zdali a jaké je publikum a jací jsou muzikanti v různích zemích světa.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio