Pískání v uších může způsobit virus i problém s krční páteří, říká Kateřina Cajthamhlová

3. březen 2023

Mnoho pacientů si lékařům stěžuje na podivné zvuky v uších. Někteří slyší pískání, jiní šumění, hučení nebo syčení. Odborně se těmto zvukům říká tinnitus, a jak s oblibou říkají lékaři na ORL: „Až na něj někdo vymyslí lék, dostane za to Nobelovku!“ Jak si s ním co nejlépe poradit?

Lidé dříve věřili, že když nám píská v uchu, někdo nás pomlouvá nebo na nás myslí zlá tchyně. Lékaři jsou ale jiného názoru. „Tinnitus je vnímání zvuku, který ale ve většině případů reálně neexistuje. Je to subjektivní pocit, něco, co prožívá mozek bez ohledu na to, kde je geneze zvuku,“ říká Martin Chovanec, primář ORL Vinohradské nemocnice.

Pískání v uších může být velmi úporné a bývá srovnatelné s bolestí. „Ty zvuky mnohdy nebývají hlasité, mají třeba jen 10 nebo 15 decibelů, přirovnat bychom je mohli k tichému šumění, zvukům lesa, a přesto pacienty enormně trápí.“

Tinnitus zhoršuje stres

Nepříjemné zvuky v uších se netýkají jen starších lidí, postihuje i mladé. Úporný tinnitus dokonce trápil i řadu hudebníků, třeba Beethovena. „Musíme pacientovi věřit, jak těžké ty obtíže jsou. Mnohdy vidíme lidi, kteří jsou ztrápení, zasahuje jim to do sociální oblasti, můžou vznikat problémy v rodině, v pracovním prostředí. Mnohdy ty obtíže zhoršuje stres a fyzická práce,“ popisuje primář ORL Martin Chovanec.

Naprostou většinu lidí pískání zlobí, když jdou spát. Lékaři jim proto doporučují takzvané maskování. Naši předchůzci říkali „kup si chalupu u splavu“. Ne každý je ale tak šťastný, že by tu chalupu nebo krb měl. Dnes si ale můžeme díky mobilním telefonům pouštět zvuk deště, moře, cokoli, co nám pomůže tento zvuk překonat.“

Zvuky, které můžete slyšet

„Každý člověk zvuky, které slyší, popisuje po svém. Někdo hovoří o hučení, šumění, někdo mluví o pískání, bzučení, syčení – tím vším vlastně popisují výšku zvuku,“ říká Kateřina Cajthamlová.

„Tinnitus může být spojen s nedoslýchavostí různého typu, buď může mít člověk třeba maz v uchu, nebo mu tam zatekla voda, a takové případy bývají řešitelné na ORL. Nejčastější jsou ale ty způsoby pískání a hlasitějšího syčení, které objektivně nikdo neslyší, slyší je jen pacient sám. Týkají se vznikající nedoslýchavosti z důvodu centrálního nervového systému nebo vnitřního ucha,“ popisuje.

Šelest a šum může způsobovat například i covid nebo špatná krční páteř. „U některých typů virových infekcí dochází k tomu, že se může zhoršit sluch a může docházet k tinnitu. Pomoct může třeba B vitamin, především pak B1 ve vyšších dávkách. Co se týče krční páteře, tam je důležitá rehabilitace,“ dodává Kateřina Cajthamlová.

Co radí paní doktorka na závěr?

  • O sluch je dobré pečovat tak, že se vyhýbáme traumatům, tedy velkým hlukům, hlučné hudbě ve sluchátkách nebo hlasitým koncertům.
  • Necháváme sluch odpočinout a posloucháme zvuky kolem 10 dB, ptačí zpěv, zvuky lesa.
  • Můžeme zajít k ušnímu lékaři, který nám uši propláchne.
  • Pečujeme o krční páteř, sledujeme krevní tlak a hladinu cukru.

Poslechněte si záznam celého pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.