Písek chce dostat popelnice z ulic

3. listopad 2009

První veřejná beseda k novele vyhlášky o odpadech se v pondělí odpoledne uskutečnila v Písku. Vyhláška začne platit prvního ledna a má zbavit město nevzhledných popelnic v ulicích.

Pro občany to bude znamenat, že budou své sběrné nádoby umisťovat do příslušenství domů. Vynášet ven je budou moci pouze v den svozu. Pro snazší manipulaci mohou nově využívat i oznámkované sběrné pytle.

Mimo památkovou zónu je vyhláška benevolentnější a umožňuje jako nouzové řešení pronájem veřejného pozemku pod popelnicí. Roční nájem jednoho metru čtverečního vyjde na pouhých dvacet korun. K tomu ale přistupuje správní poplatek 340 korun za zpracování smlouvy.

Toho se také podle místostarostky Písku Hany Rambousové týká většina dotazů: "Nájemné považuji za symbolické a správní poplatek v sobě obsahuje veškerou práci spojenou s tvorbou nájemní smlouvy. Když občan přijde pro známku na sběrnou nádobu, tak dostane připravenou smlouvu s jeho jménem, adresou a číslem parcely. Smlouvu jen podepíše a vše si odnese domů najednou při jedné návštěvě."

Další veřejná beseda na téma nakládání s odpady v Písku se uskuteční ve středu 11. listopadu od 16.30 hodin ve velké zasedací síni radnice v Budovcově ulici.

Spustit audio