Písek bude hostit MS v inline hokeji

18. červen 2003

Po hokejbalovém mistrovství světa čeká na svůj vrchol i další hokejová obdoba: tentokrát inline hokej hraný na kolečkových bruslích. V jihočeském Písku se od 20. do 25. června uskuteční druhé mistrovství světa žen, na něž od 28. června do 6. července naváže devátý šampionát mužů (FIRS).

Češky startují mezi elitou poprvé, jejich kolegové se již pyšní ziskem čtyř bronzových a jedné stříbrné medaile z roku 2001.

Letos chce mužská reprezentace zaútočit na titul, ženy touží po bronzu. Loni v Rochesteru měli Češi smůlu, když silné Kanadě, pozdějšímu mistru světa, podlehli v semifinálovém prodloužení 4:5. Utkání o bronz už ale neztratili a Francii porazili 5:3. Dramatické a pohledné finále s USA rozhodl až v poslední minutě kanonýr Hugo Belanger (6:5), se 34 body nejlepší hráč turnaje. Země javorového listu slavila triumf i mezi ženami. Čeští muži se minulý rok uvedli na turnaji přestřelkou s Japonci (11:5), následovanou izraelským "nášupem" 11:0. Zcela jiný byl zápas s Kanaďany, kteří si zajistili body díky těsné výhře 3:2. Švédové neměli při rekordním debaklu 17:2 nárok, stejně tak Australané (12:0). Druhou prohru ve skupině utrpěla ČR v duelu s USA, jimž zachytal gólman Rob Laurie (0:4). Výhry nad Francií (5:1) a Mexikem (6:1) posunuly Čechy do semifinále. Hvězdou české reprezentace byl útočník Daniel Tvrzník, jenž nasázel soupeřům 22 branek a přidal čtyři asistence. Zdatně si vedl nahrávač Roman Kala s patnácti body (5+10). "Zlým mužem" se stal Vlastimil Odehnal (20 trestných minut), většinu utkání v brance odchytal Michal Pinkas s průměrem 2,55 gólu na zápas.

K letošnímu šampionátu se přihlásilo 15 mužských celků, v ženské kategorii bude hrát deset družstev. Soupeři českého mužstva budou ve skupině B favorizovaní Američané, Švédové, Řekové, Mexičané, Britové, Švýcaři a Španělé. Na hráčky v českých dresech se chystají výběry USA, Austrálie, Británie a Singapuru.

Premiérové MS, pořádané Mezinárodní federací sportů na kolečkových bruslích (FIRS), se konalo v roce 1995 v Chicagu. Vítězství s přehledem dobyla domácí sestava, v níž nastoupili i hráči z americké profesionální Roller Hockey International (RHI). Češi byli pátí. Tituly si zámořská velmoc předplatila i pro tři další léta: USA vyhrály v italském Roccarasu, rakouském Zell am See i kanadském Winnipegu, kde brali svůj první bronz Češi.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio