Písecký komorní orchestr patří k nejstarším amatérským orchestrům v Česku

29. červen 2024 16:00

Písecký komorní orchestr slaví 65 let svého trvání. Za tu dobu jím prošly desítky nadšených amatérských hudebníků. Orchestr reprezentoval Česko i v zahraničí, například ve Francii, Itálii nebo Velké Británii. Ani v současnosti nemá nouzi o posluchače.

„Já byl velký patriot, když jsem do Písku přijel, tak jsou bloumal těmi večerními ulicemi,“ vzpomíná na rok 1958 český sbormistr, dirigent a zakladatel Píseckého komorního orchestru Jiří Chvála. Ani ve svých jedenadevadesáti letech nezapomněl na okolnosti vzniku Píseckého komorního orchestru.

Na začátku byla parta nadšených učitelů písecké reálky, doplňuje v reportáži devětaosmdesátiletý violoncellista, dlouholetý pedagog a vedoucí cellové sekce v tomto orchestru Luděk Kotalík.

V únoru roku 1958 odehráli první koncert a orchestr poté začal koncertovat nejenom v tehdejším Československu, ale od roku 1969 také v zahraničí.

Písecký komorní orchestr hrál pod taktovkou řady dirigentů. Mezi stálými byl například Jaroslav Vodňanský, Oldřich Vlček nebo Felix Slováček mladší.

Současným uměleckým šéfem je kontrabasista Jakub Waldmann, kterému bude 3. července 65 let, je tedy stejně starý jako Písecký komorní orchestr. Podle něj je spolupráce s jeho členy výjimečná.

Členové tohoto orchestru si přejí, aby se našlo víc mladých lidí, kteří by měli zájem o klasickou hudbu, a třeba někdo z nich rozšířil jejich řady.

Více si poslechněte v reportáži Jitky Cibulové Vokaté.

Spustit audio