Písecká knihovna shání nové prostory

3. březen 2006

Městská knihovna v Písku potřebuje ještě letos najít nové prostory. V současné historické budově zasahuje oddělení pro mládež do sousedního soukromého objektu a knihovně koncem roku vyprší nájemní smlouva s jeho majitelem.

"Budeme nyní společně s městským úřadem vyhlížet některé objekty. My se do tohoto objektu nemůžeme dostat ani s těmito 100 metry navíc, i tak máme hodně málo místa," řekla ČTK ředitelka knihovny Valerie Horálková. V jedné z nejstarších budov ve městě, v níž knihovna sídlí 37 let, navíc nelze udělat bezbariérové přístupy pro vozíčkáře. Objekt také nemá účinnou protipožární ochranu či zabezpečení proti krádežím. "Není jisté, kdy majitel soukromého domu vedle knihovny řekne, abychom se vystěhovali," poznamenala Horálková. Vhodný objekt už hledá vedení knihovny několik let. Knihovna by v novém sídle chtěla například rozšířit služby pro nevidomé čtenáře, dětské oddělení či internetové služby. "Chtěli bychom mít knihovnu více komunikativního typu, kde by se cítily dobře celé rodiny," dodala Horálková.

Městská knihovna v Písku letos oslaví výročí 165 let od svého vzniku. Podle Horálkové se řadí mezi tři nejstarší knihovny v České republice.

autor: čro čb
Spustit audio