Pepi, Pepi, Pepíku, už přiletěli špačkové, aneb písničková oslava jména Josef s Ferencem Futuristou, Josem Zímou, ale i Radůzou

19. březen 2023

To v zapomenuté písničce z šedesátých let zpíval Josef Zíma, v pop music  nejspíš nejznámější nositel tohoto dříve v našich končinách masově populárního křestního jména, které v různých variantách oslavil zejména v dechovce. 

A špačka v nahrávce imitoval Joe Jarský, herec, komik, klaun i baletní mistr, který působil i v Osvobozeném divadle. Joe Jarský k předválečným hvězdám českých kabaretů podobně jako Ferenc Futurista, s nímž ostatně často vystupoval. 

Ferenc Futurista, to je zjevné pseudonym herce, komika i sochaře, rodáka ze Smíchova Františka Fialu, jehož mladší bratr Eman Fiala, byl úspěšný autor, kapelník, muzikant i herec.

To jméno Futurista si dal inspirován duchovním otce a hlavním  představitelem avantgardního uměleckého směru futurismu Italem Filippem Marinettim, který byl při návštěvě Prahy nadšen Ferencovým vystoupením. Ferenc Futurista hrál v řadě oblíbených starých českých filmových komedií, ale patrně nejznámější je jeho role školníka Cesta do hlubin študákovy duše. A Ferenc Futurista také zpíval. Jedním z jeho šlágrů na konci dvacátých let byla písnička Pepíčku, začni, mé srdce lační.

Něžnou polohu Světel ramp reprezentuje česká lidová ukolébavka Hajej, nynej, Pepíčku malej v podání souboru Musica Bohemica vedeného Jaroslavem Krčkem, Jihočechem, rodákem ze Čtyř Dvorů, s mezzosopranistkou Ludiší Dunděrovou.

Anglickou zkrácenou  podobou úctyhodného jména Josef je Joe.  Hey Joe, to není název jen té legendární rockové skladby božského kytaristy i zpěváka Jimiho Hendrixe, ale countryový sedmdesátiletý hit zpěváka  Carla Smitha. Ten si pro sebe přizpůsobil i s vlastním textem Mirek Hofmann a s Greenhorns v roce 1972 zazpíval. Hej Joe, jen uvědom si dojista, že každá holka vod těsta, hned jak přijede do města, je dámou.

Dlouhověkým oblíbeným zejména jazzovým standardem je docela něžná písnička Happiness Is a Thing Called Joe, Štěstí se jmenuje Joe, autora Harolda Arlena a textaře Yipa Harburga ze zfilmovaného broadwayského muzikálu Cabin In The Sky, Chata na nebesích z roku 1943, který režíroval jako svůj první film později proslavený režisér Vincent Minnelli, manžel zpěvačky Judy Garland a otec také velké hvězdy Lizy Minnelli. 

V tomto filmu ji zpívala Ethel Waters. Pak si tato písnička našla místo v repertoáru jazzových zpěvaček zvučných jmen jako Peggy Lee, Ella Fitzgerald nebo Cleo Laine  a v době nedávné také „bohyně popu“, jak bývá nazývána zpěvačka a herečka Cher, která tuto písničku že tuto písničku zpívala Cher s maličko pozměněným textem na velkém koncertu na podporu tehdy ještě kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

Svatý Josef, je velmi významným světcem a vyvolenou hlavou Svaté Rodiny. Svatý Josef, narozený v Betlémě, snoubenec Panny Marie a pěstoun Ježíšův, je náš spravedlivý ochránce a přímluvce v nebi i v naší poslední hodině.

Byl povolání tesař, možná ještě lépe řečeno, pracoval se dřevem, proto je patronem těch dřevozpracujících profesí. Duchovní rozměr svátku svatého Josefa podpoříme krásnou baladou Josefovi z alba Studna v poušti, v níž Radůza na hudbu Josefa Štěpánka osobně a osobitě, citlivě pojala ten nádherný biblický příběh, který nás  zvláště o Vánocích stále oslovuje.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio