Peníze vybrané ve Tříkrálové sbírce půjdou na sociální projekty

9. leden 2011

Už pojedenácté se letos do ulic jihočeských měst a obcí vydávají koledníci Tříkrálové sbírky. Dary pro potřebné vybírá více než dva tisíce malých i velkých dobrovolníků převlečených za Tři krále. Tříkrálová sbírka potrvá na jihu Čech až do 14. ledna.

Více než polovina peněz, které se podaří získat, zůstane v místě, kde byly vybrány a podpoří nejrůznější sociální projekty. Druhá část výtěžku je určena na humanitární pomoc, na niž spoléhají například lidé postižení povodněmi nebo jinými živelními katastrofami.

Českobudějovická Městská charita, která v krajském městě a jeho nejbližším okolí sbírku organizuje, potřebuje peníze například na rozvoj takzvané Komplexní domácí péče, připomněla koordinátorka sbírky Eva Bazalová: „Z těchto peněz podporujeme pečovatelky a sestřičky především obnovou jejich autoparku. Mají celkem zastaralá vozidla, se kterými jezdí od rána do večera. Auta také potřebují na rozvážení obědů. Pro naše klienty kupujeme kompenzační pomůcky, různá chodítka, berle a vozíky. Ty si pak od nás mohou vypůjčovat.“

Tříkrálové koledníky poznáte jednoduše - každá skupinka má zapečetěnou plastovou pokladničku s logem Charity České republiky a vedoucí skupinky se musí prokázat speciální průkazkou.

„Vedoucí skupiny má průkazku s podpisy českobudějovického biskupa Jiřího Paďoura, ředitele Charity ČR Oldřicha Haičmana a ředitelky Diecézní charity České Budějovice Michaely Čermákové. Dalším vodítkem, že se jedná o pravé koledníky, je, že i sebemenší dar je oceněn třeba malým kalendáříkem nebo cukříkem,“ vysvětlil Roman Tlapák z českobudějovické Diecézní charity, která sbírku na jihu Čech tradičně organizuje.

Peníze vykoledované v Českých Budějovicích a v okolních vsích pomohou také například v azylovém Domě svatého Pavla nebo duševně postiženým z klubu DOMINO.

Spustit audio