Pečovatelky chelčického domova měly za klienty jezdit novým autem. Kvůli nedostatku dílů ho ale stále nemají

17. leden 2022 16:03

Pečovatelky Chelčického domova sv. Linharta na Strakonicku často vyrážejí za svými klienty i do hůř přístupných oblastí. Ve zdolávání kopcovitého terénu jim měl už letošní zimu pomáhat nový vůz. Kvůli nedostatku čipů i dalších komponentů do aut se ho ale dočkají až v létě.

„Naše pečovatelská služba má dvě auta. Když jsou obě v terénu, zbývá ještě třetí, které ale sdílíme s jinou sociální službou. Opravdu už potřebujeme další,“ říká vedoucí pečovatelské služby Lucie Troblová Teringlová.

Nový vůz by měl mít navíc náhon na všechny čtyři kola. To by pracovnice využily hlavně teď v zimě. „Často objíždíme samoty, k domácnostem našich klientů někdy ani nevedou zpevněné komunikace. Jakmile je jen trochu jinovatka, a zvlášť když pak sněží, tak se do kopce s normálním autem vůbec nedá jet,“ popisuje vedoucí.

Čtěte také

O více než třicet klientů se starají tři pečovatelky. Kromě hygieny a úklidu klientům nakupují nebo je vozí k lékaři. V poslední době je o službu stále větší zájem. „Koronavirová pandemie se u nás také projevila. Máme mnohem víc žádostí o poskytování služby, mnohem víc zájemců, kteří i kvůli tomuhle onemocnění potřebují řešit nějakou nepříznivou situaci. V roce 2020 u nás poprvé vznikl pořadník na služby,“ potvrzuje Lucie Troblová Teringlová.

V regionu má podle ředitelky domova Kláry Kavanové Muškové pečovatelská služba důležitou funkci. „Je to velmi důležitá služba pro starší lidi, protože leckam vůbec nezajíždí autobusy, nebo ty vozy nejsou bezbariérové. Je pro ně dost problematické dostat se do města, k lékařům, pro větší nákup,“ vysvětluje.

Pořízení nového automobilu podpořila dotace z evropských fondů a pečovatelky by se ho měly dočkat letos v létě.

Spustit audio

Související