Pavel Kroneisl: Ptáci

10. říjen 2019

Kdysi, kdesi řekl kterýsi klasik – nastal nám podzim. Pro mě to znamená tři věci. Zaprvé, připravit na zimu šorny, nebo chcete-li hrabla, ale já slovo hrablo nemám rád, protože si myslím, že tenhle šikovnej nástroj tak nějak uráží.

Dále dát našemu minískovi zimní kolečka, ale hlavně se zásobit krmením pro naše kamarády ptáčky. Za loňskou zimu totiž spořádali v našich třech krmítkách přes 60 kg slunečnicových semínek a 25 lojových koulí.

Myslel jsem si, že nám za tu zimní obživu budou patřičně vděční. Ale omyl. Milí opeřenci v létě podnikali další nálety a dokonale nám obrali všechny bobulky z naší malé zahrádky. Joštu, maliny, rybíz a dokonce letos poprvé i rakytník. Nechápu, co jim na jeho kyselých bobulích mohlo chutnat. Jenomže bylo to skutečně tak.

Prostě sklidili všechno, co se nám letos urodilo, tedy abych byl spravedlivý, všechno, kromě rajčat, to jsou na ně asi příliš velké bobule. Nicméně, stejně se na zimu chystáme zachovat ptáčkům přízeň a opět připravit patřičné hody.

Takže, mí drazí opeřenci, vězte, že u nás budete mít opět nachystané pravidelné hostiny ve všech třech krmítkách. Pro sýkorky budou i lojové koule a nebudete tudíž strádat. Za to vás ale prosím, vyhněte se v létě naší zahrádce a nechte nám tu drobnou úrodu.

Navíc, řekněte svým kamarádům, až se vrátí z teplých jižních krajin, ať udělají to samé. Budeme vám za to vděčni.

No jo, jenže vím, že tohle je přání z oblasti naprostých chimér. A tak jsme se rozhodli, že až začnou na našich keřících příště dozrávat bobule, dáme jim síťové oblečky a budete mít, drazí ptáčkové, po ptákách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.