Pavel Kroneisl: Fotbal

27. květen 2019

Nejvyšší česká fotbalová soutěž už zná svého vítěze. Stala se jím pražská Slavie, která po derby se Spartou převzala pohár pro šampiona. A o fotbale bude i  Rozhlasový sloupek bývalého sporťáka českobudějovického rozhlasu Pavla Kroneisla. 

Začnu citátem zveřejněným nedávno v časopise Květy. Zaujal mě a vyrazil mi dech. Cituji tedy. Nebát se je třikrát, čtyřikrát kopnout přes achillovku a oni si rozmyslí, jestli hrát na jeden, dva doteky nebo se s balonem mazlit. Konec citátu.

Autorem tohoto neuvěřitelného slovního výronu je Matěj Vydra, český fotbalový reprezentant. Jinými slovy, když  nastoupí na plac jedenáctka takovýchto likvidátorů, tak sbohem fotbale.

Přece na tu techniku, umění dokonale ovládat balon a doslova s ním kouzlit se chodí většina milovníků fotbalu dívat. Ne na řezníky, kteří jdou doslova přes mrtvoly a nasazují likvidační fauly tam, kde na soupeře prostě fotbalově nemají.

Je přímo symbolické, že zbraně z tohoto arzenálu nikdy nevytáhli hráči, jako byli třeba  Pelé, Masopust, Panenka, Vízek a jsou Messi, Neymar, Ronaldo a další. Oni prostě ten fotbal uměli a umí a měli a mají ho rádi. A co je hodně důležité, hráli a hrají pro diváky.

Hráč typu Matěje Vydry by snad měl kopačky raději zout a dát se třeba na box, tam agresivita rozhodně patří. Patří i na fotbalové hřiště, ale ne v podobě cíleného okopávání protihráče.

Já osobně jsem vždycky miloval jihoamerický fotbal a hlavně Brazilce. Právě pro tu hravost a kouzelné triky s míčem. Teď hraje spousta Jihoameričanů v Evropě a díky televizi je můžeme sledovat daleko více.

Jejich hra změnila styl fotbalu německých, anglických i dalších evropských klubů. A je to dobře – technický, rychlý fotbal diváky rozhodně baví. Na likvidátory, kteří by hráli podle návodu Matěje Vydry, se rozhodně chodit nebude.

Spustit audio

Související