Pátek: Po dvou pivech na kolo?

1. červen 2018

Měli by mít cyklisté možnost dát si jedno, dvě piva před jízdou? Zvyšuje to podle vás riziko nehod? Má člověk po dvou pivech jiné reakce? Je vůbec důležité tohle řešit zákonem, neměli bychom mít my sami vlastní odhad, protože každý sneseme něco jiného? Není nulová tolerance naopak trestání zodpovědných řidičů, kteří do hospody místo autem jedou na kole? Proč může tolerance na alkohol u cyklistů fungovat v okolních státech a v Česku doposud ne? Jaké máte zkušenosti vy sami?

Znovu je ve hře tolerance alkoholu pro cyklisty. V České republice zatím nesmí lidé na kolech jezdit s žádným alkoholem v krvi, za porušení jim hrozí až padesát tisíc korun pokuty.

Zatímco v okolních zemích jako je Rakousko, Německo nebo Polsko, si lidé pivo nebo skleničku vína dát před jízdou můžou, v Česku nikoli. Změnit to chce návrh senátorů, který podpořila v posledních dnech horní komora parlamentu.

Senátorský návrh počítá s tolerancí 0,5 promile alkoholu v krvi, obdobně jako to mají němečtí sousedé. Odpovídá to zhruba dvěma desetistupňovým pivům nebo skleničce vína. Návrh senátorů ještě projedná dolní komora parlamentu, ta obdobnou novelu před třemi lety zamítla.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.