Papež přiletěl do Německa. Návštěvu provázejí přísná opatření

22. září 2011

Krátce před polednem přivítal v Berlíně německý prezident Wulff papeže Benedikta XVI. Jde o jeho čtvrtou návštěvu rodného Německa od zvolení hlavou katolické církve. Vůbec poprvé se ale jedná o návštěvu státní.

Na počest Svatého otce zaznělo na letišti Tegel 21 salv. Před zámkem Bellevue poté absolvoval slavnostní uvítání.

"Náboženství je základem pro úspěšnou spolupráci," prohlásil Benedikt XVI. v krátkém úvodním vystoupení před německým prezidentským zámkem Bellevue v reakci na rostoucí individualismus a egoismus současné společnosti.

V tuto chvíli obědvá se svým doprovodem. Vše směřuje k jeho projevu s německém spolkovém sněmu, od kterého si všichni slibují poselství k budoucnosti Evropy.

Katolíci doufají, že papežova návštěva bude jakýmsi novým impulsem, který přiblíží nebo spíše navrátí katolíky do lůna své církve.

Papež si je dobře vědom i toho, že výhrady k jeho vystoupení měli jak někteří poslanci, tak i občané, a že v době jeho projevu se bude konat v Berlíně demonstrace. Vyjádřil pro podobné protesty pochopení. Řekl, že ve svobodné společnosti je něco takového normální.

Podle sociologa Jana Jandourka mají Němci ke svému papeži ambivalentní vztah, na rozdíl od Poláků, kteří minulého papeže Jana Pavla II. zbožňovali.

"Po staletích je to zase jednou německý papež, a určitě pokud jde o jeho intelektuální schopnosti a význam, tak tam není sporu, že je důstojný reprezentant německého národa. Na druhou stranu duch, který v Německu je, je po mnoha stránkách i v církvi samotné poměrně liberální a svobodomyslný, a tam se současný papež nejméně od 80. let od této všeobecné atmosféry liší. Takže v tomto oni ho velmi často vnitřně nepřijímají," řekl dnes ve Světě o druhé na Rádiu Česko.

Krize církve

K tomu přispívá i krize katolické církve v souvislosti s loňským odhalením zneužívání nezletilých duchovními na německých církevních školách a internátech. S oběťmi sexuálních skandálů se papež podle Jandourka pravděpodobně setká.

"Je to zřejmě pravděpodobné, protože tak tomu bývalo i při minulých papepžských návštěvách. Asi by to zřejmě bylo vhodné. Je samozřejmě otázka, nakolik to přispěje zklidění atmosféry, která je velmi rozhořčená, nicméně on v podstatě jinou možnost než vyjít vstříc nemá," uvedl.

Německo se navíc potýká s masivním úbytkem členů církve. Jen loni odešlo 180 tisíc lidí. Kvůli tomu ubývá církvi i finančních příspěvků, protože Němec hlásící se k církvi platí církevní daň.

Během následujících čtyř dní čeká čtyřiaosmdesátiletého Benedikta XVI. 20 veřejných vystoupení, 17 setkání s představiteli katolické i dalších církví a pět velkých mší. První odslouží dnes na berlínském olympijském stadionu.

Ještě před tím se s napětím čeká na papežův projev v parlamentu. Vatikán už dopředu avizoval, že Benedikt nepřijíždí jako křižák, ale hodlá se vyjádřit k budoucnosti Evropy a roli křesťanství v ní.

autoři: kls , mta , sib
Spustit audio