Palvínov na Šumavě by se mohl stát cílem zamilovaných, nový křížek připomíná zbořenou kapli svatého Valentýna

14. únor 2020 17:03

Na místě kaple svatého Valentýna v Palvínově na Šumavě je nový křížek. Je to jedno z mála míst v regionu spojené s tímto světcem. Křížek, který postavil Emil Kintzl spolu s Přáteli Mouřence, by se mohl stát cílem zamilovaných.

„Tady stála od poloviny 17. století kaplička svatého Valentýna. Jinou kapli zasvěcenou tomuto světci neznám. V roce 1972 ji ale nechal bolševický režim zbořit, protože se tu každý rok na svatého Valentýna konala taková bohoslužba. Majitelé místního zámečku byli pobožní a vždy sem pozvali pana faráře z Mouřence,“ řekl autor nápadu Emil Kintzl s tím, že se s novými majiteli bývalého zámečku dohodl, že až se finančně zmůžou a vyberou nějaké peníze, pokusí se kapličku obnovit.

Zajímavostí je, že nikde v okolí žádná jiná kaple není a ani nebyla svatému Valentýnu zasvěcena. Je to tak jediné místo v regionu spojené s patronem zamilovaných

Nový křížek vznikal podle fotografií starých křížků. Výsledný návrh vybíral Emil Kinzl společně s kovářem Zoubkem ze Sušice. „Kamenný fundament je z mouřeneckého hřbitova, kde byl vyřazený,“ doplnil Emil Kinzl. Kamenické práce měl na starosti Martin Beránek.

Na nový křížek přispěli sami lidé při různých akcích, například v kostele na Mouřenci u Annína. „Až tu bude v neděli ta sláva, tak zase něco vybereme a možná bude ještě na další křížek. Nápady, kam je umístit jsou, protože křížků na Šumavě bylo hodně,“ připomněl Emil Kinzl

„Bolševik ač byl bezvěrec, tak se Pána Boha bál, takže ničil kostely i hřbitovy, teď to musíme zase nahradit, protože každý křížek má svoji historii, nebyl tam, jak se říká, pro srandu králíkům,“ dodal.

Novému kříži v neděli 16. února požehná sušický farář. Slavností akce s překvapením pro páry začne ve 14 hodin.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio

Související