Pálenice už zpracovávají letní ovoce. Mezi prvními se pálí třešňovice

25. srpen 2018 13:47

Desítky litrů ovocného kvasu a k nim pytel dřeva. S takovou výbavou míří lidé do pálenice ve Stříbřeci na Třeboňsku. Z destilační kolony už odkapávají litry třešňovice. Slivovici nebo kalvados tam začnou pálit na podzim.

„Mám sto litrů kvasu, tak doufám, že z toho bude pět šest litrů kořalky,“ říká pan Jiří, který do stříbřecké pálenice přivezl kvas, z něhož po vypálení vznikne třešňovice.

Příprava základní suroviny  je podle něj jednoduchá. Stačí ovoce našlapat do sudu a nechat ležet. I s peckami.

Plné ruce práce má teď v pálenici Stanislav Doležal, který zařízení obsluhuje: „Tahle práce je  tady pro nás svátek. Je to podobné, jako když někdo celý  rok chová prase, a pak ho zabije. Je to koníček, člověka to musí bavit.

„Se sbíráním ovoce je hodně práce, ale pak, když vidíte, jak pálenka teče, tak je to fajn. A pak  už jenom čekáte, jak  bude chutnat,“ dodává.

V pálenici ve Stříbřeci nemají zavedený plyn, a tak pod kotlem topí dřevem. Teď tady zpracovávají hlavně třešně, další ovoce přijde na řadu až později. „Je takové jednoduché pravidlo,“  doplňuje Stanislav Doležal, „letní ovoce musí před vypálením kvasit minimálně měsíc, ostatní peckoviny tři měsíce.“

Co se výsledné chutí vypáleného produktu týče, té tady umí pomoci díky moderním technologiím. Používají k tomu ultrazvukovou čističku, která během deseti minut dokáže z čerstvého destilátu udělat řádně uleželý nápoj.

„Výrobce nám říká, že během dvanácti minut se z toho stane desetiletá slečna,“ usmívá se Doležal.

Pan Jiří si už mezitím stáčí svou vypálenou třešňovici do připravených plastových nádob.  Ty ale slouží jenom jako transportní obal. Doma pálenku přelije do skleněných lahví.

Spustit audio

Související