Otoč knihu. Školáci v Kunžaku vybírají staré nevyužívané knihy, kterým pak dají možnost dál sloužit

10. říjen 2023 08:01

Dát nový život starým knihám. Díky akci školáků z Kunžaku na Jindřichohradecku je to možné. Každý den ráno před prvním zvoněním vybírá služba na školní chodbě staré knihy. Už po pár dnech měli osmáci desítky plných krabic. Lidé mohou knihy do školy nosit do 13. října.

„Tady je dětská bible, pohádky, nějaké cestopisy. Vzali jsme to, co už nečteme, co už známe nazpaměť a nebudeme už potřebovat. Tak třeba si to přečte někdo jiný,“ říkají manželé Hanzalíkovi, zatímco na školní chodbě předávají krabici plnou knih.

Tu si převezme skupina osmáků, kteří mají akci Otoč knihu na starosti. „Lidé můžou do školy přinést různé knihy, které by jim jinak jen ležely doma. Takhle si je může přečíst někdo další, koho to bude zajímat,“ popisuje Šimon Dobeš ze školního Ekotýmu. Vybrané knížky nabídnou školáci zájemcům na burze.

Některé tituly doplní školní knihovnu. Využije je třeba družinářka Petra Nejedlá. „Našla jsem tu Káju Maříka a Křemílka a Vochomůrku, to jsou takové vděčné knížky, děti je mají rády, tak zůstanou ve škole a využijeme je dál,“ ukazuje.

Služba přebírá knihy na chodbě ráno od tři čtvrtě na osm. Před vyučováním je pak přenese do třídy. „Nahoře je asi šest plných velkých beden a teď jsme přinesli další. Nejsou to jen dětské knížky, ale třeba i kriminálky, horory, zkrátka všechno,“ dodávají zástupci Ekotýmu.

Knihy nosí děti, učitelé i místní obyvatelé, například Jaroslava Rozporková. „Já jsem vybrala knihovnu mých rodičů, takže retro, jsou tady staré jižní Čechy, Praha, hezké fotky. Myslím si, že to někoho zaujme,“ vypráví.

Jednou ročně připraví podobnou akci každá třída. Menší projekt zvládnou už čtvrťáci. Děti se tak postupně učí zapojovat. „V rámci Ekoškoly mají být děti vedeny k tomu, aby pochopily, že i ony mohou pomoci planetě, klimatu,“ vysvětluje místní koordinátorka programu Ekoškola Lucie Zavoralová.

Škola Sira Nicolase Wintona v Kunžaku byla druhou Ekoškolou v Jihočeském kraji. Letos budou žáci obhajovat titul Ekoškoly už po šesté.

Spustit audio

Související