Otec se synem si založili muzeum. Vystavují kousky, které jinde v Česku neuvidíte

8. listopad 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

V malé jihočeské vesničce jménem Pořežany nedaleko Týna nad Vltavou najdete nevšední Muzeum historických vozidel, staré zemědělské techniky a řemesel. Založili ho otec a syn František a Ervín Jiříčkovi, kteří dlouhá léta sbírali vše od traktorů, přes historické kočáry, motorky a spoustu jiné techniky až po rádia.

„Začínali jsme s motocykly značky ČZ, pak jsme měli Tatru 57 z roku 1937, takzvanou žehličku. A postupně jsme sbírali další motocykly a automobily, Otec se následně začal zajímat o kočáry. Já jsem mu už jako malý kluk hodně pomáhal restaurovat,“ vzpomíná Ervín Jiříček.

Nakonec už byla jejich sbírka tak velká, že ji chtěli ukázat i dalším milovníkům veteránů a staré techniky. A tak před patnácti lety vzniklo muzeum v Pořežanech, které je otevřeno po celý rok každý den od 9 do 18 hodin.

Mezi nejvzácnější kousky patří historický kočár vídeňského výrobce z počátku 18. století. „Objevili jsme ho jako vrak v jedné šlechtické kočárovně. Díky tomu, že stál na kamení, mu neshnila kola, a to je základ každého vozidla. Ostatní části jsme zvládli zrenovovat,“ popisuje František Jiříček.

Muzeum historických vozidel v Pořežanech

Sbírka, kterou si návštěvníci mohou v Pořežanech prohlédnout, zabírá 900 metrů čtverečních v tříposchoďové budově. Lidé uvidí například nákladní vůz Praga RND z první poválečné výroby Pragovek, které šoféři nelichotivě přezdívali randál, nebo Škodovku 256 vyvinutou před válkou, která už je v Čechách pouze ve dvou kusech.

autor: Filip Černý
Spustit audio