Oprava trati u Chotovin po nehodě cisteren si vyžádá výluku

13. únor 2006

Kvůli opravě trati v Chotovinách na Táborsku, kde v neděli po půlnoci vykolejily čtyři cisterny nákladního vlaku, čeká cestující ve čtvrtek výluka. Zatím je úsek opraven provizorně a osobní vlaky tam jezdí jen rychlostí deset kilometrů v hodině, po čtvrteční opravě se jejich rychlost zvýší zhruba pětinásobně. Příčinu nehody by měla tento týden určit prohlídka vykolejených vozů.

Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce spolu s Inspektorátem bezpečnosti železniční dopravy (IBŽD), zavinila ji pravděpodobně nepřízeň počasí, nebo technická závada. "Tři z vykolejených vozů budou dnes převezeny do opravny vozů v Táboře, čtvrtý už tam je od neděle. Přijede je prohlédnout komise, v níž bude i zástupce německého majitele vozů," řekl dnes ČTK vrchní inspektor IBŽD Čestmír Mittelbach, který kvůli kontaktu s německou stranou zatím nedokázal stanovit přesné datum prohlídky.

Trať je od nedělního večera provizorně opravena tak, aby tudy mohly projíždět osobní vlaky. Zatím je jejich rychlost omezena na deset kilometrů za hodinu, ale podle ředitele odboru osobní dopravy a přepravy Českých drah Jiřího Kafky kvůli tomu nevzniká velké zdržení.

"Působí to zpoždění asi do pěti minut, snažíme se je eliminovat zkrácením pobytu v Táboře," řekl dnes ČTK Kafka, který dnes ráno jel přes Chotoviny do Prahy. "Práce ztěžují klimatické podmínky, kolem kolejí je odhadem 70 centimetrů sněhu, takže úplná konsolidace bude možná až v jarních měsících," dodal. Nákladní doprava je odkláněna na jiné tratě.

V místě nehody nyní železničáři vyměňují pražce a dělají další opravy například poškozených výhybek a zabezpečovacího zařízení. V noci z úterý na středu se chystají na úpravu trakčního vedení, které sice funguje od nedělního večera, ale zatím je opraveno jen provizorně. Ve čtvrtek od 09:40 do 13:35 plánují výluku, během níž podbijí kolej. "Cílem je zvýšit v tomto úseku rychlost na 50 kilometrů za hodinu," řekl dnes ČTK provozní náměstek Českých drah Břetislav Adámek. Upřesnil, že výluka bude mezi Táborem do Sudoměřicemi u Tábora a vlaky v té době nahradí autobusy. Prázdné cisterny na pohonné hmoty vykolejily zhruba 200 metrů po výjezdu ze stanice, vlak jel tou dobou zhruba třicetikilometrovou rychlostí. Škodu na vozech inspektoři odhadli na 800.000 korun, na kolejích dosáhla zhruba 100.000 korun. Nehoda poničila i trakční vedení a zabezpečovací zařízení, škoda zde činí zhruba čtvrt milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio