Ohlédnutí za dechovkovými výročími a událostmi roku 2021

30. prosinec 2021

Poslední Dechovkovinky roku 2021 otevře strakonická Nektarka. Má totiž v repertoáru polku To je ta muzika, jejímž autorem je bývalý televizní dramaturg, skladatel a hudební režisér František Živný. Právě 30. prosince si připomínáme 15 let od jeho úmrtí.

Na Silvestra roku 2016 opustil tento svět hudební skladatel a vojenský dirigent Karel Bělohoubek. Dlouhá léta byl šéfdirigentem Ústřední hudby Armády České republiky. Nahrál s ní i svou velmi temperamentní skladbu – Pekelný kvapík.

V letošním roce jsme v Dechovkovinkách oslavili celou řadu muzikantských jubileí. Pětaosmdesátníky se stali dlouholetí přátelé – skladatel Jaroslav Zeman a textař Miloň Čepelka. S oběma se můžete pravidelně setkávat na festivalu Kubešova Soběslav. Oba také spolu složili několik písní; Veselka Ladislava Kubeše jich natočila osm. Potěšte se valčíkem Altánek z proutí.

S mnoha známými osobnostmi jsme se letos museli bohužel rozloučit. Například Keramička přišla o své dva bývalé zpěváky – v lednu o Pavla Hantáka a v listopadu o Jaroslava Šáchu. Kapelu K-Club opustil v únoru její dlouholetý člen – harmonikář a zpěvák František Koranda. Na konci října se na věčnost odebral dvorní textař Doubravanky Václav Bárta z Jámy. A na svatou Kateřinu zemřel hudební skladatel Milan Baginský. Zavzpomínejme na ně při písni Dechovkové nebe.

Na rozloučenou s rokem 2021 a s přáním všeho dobrého do roku příštího posíláme malou směs polek po Moravance Jana Slabáka, která po půlstoletí koncertování a nahrávání definitivně ukončila svou činnost.

Spustit audio

Související