Očkování proti nemoci covid-19 začne v jižních Čechách hned po Vánocích

23. prosinec 2020

První vakcíny proti nemoci covid-19 dorazí do jižních Čech po Vánocích. Jako první podstoupí očkování lékaři a zdravotnický personál v nemocnicích.

Běžní lidé se budou moct nechat naočkovat nejdříve ve druhé polovině února.

Necelou tisícovku vakcín rozdělí kraj do svých nemocnic, které zřizuje. Nejvíc dávek, 375, dostane českobudějovická nemocnice. Do každé okresní půjde stovka vakcín. Jako první dostanou vakcínu zdravotníci, kteří se starají o kovidové pacienty.

Čtěte také

Pokračuje hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba za ODS:

„Další vakcíny, těch bude 9 750, dorazí v lednu a podle té strategie a cílů, které jsme si zvolili, budeme očkovat ty nejvíce rizikové skupiny, to znamená seniory v seniorských domovech, dále zdravotníky v nemocnicích, záchranáře pracovníky v sociálních službách…“

Dalších 14 tisíc vakcin dorazí do regionu v únoru. Podle hejtmana Kuby se veřejnost dočká očkování nejdříve ve druhé polovině měsíce. „Když si uvědomíte, že musíme podruhé přeočkovat všechny ty, co jsme očkovali v lednu, to znamená deset tisíc vakcín vypotřebujeme na to očkované v lednu, tak nám zbydou čtyři tisíce vakcín. Podle mého teprve v druhé polovině února začneme očkovat veřejnost.“

Hejtman Martin Kuba se domnívá, že v jižních Čechách bude třeba zřídit v každém okresním městě vakcinační centra mimo areály nemocnic. Jako příklad uvedl českobudějovické Výstaviště. Do očkování se podle něj budou muset kromě personálu nemocnic zapojit i obvodní lékaři.

Spustit audio