Obyvatelé Českých Budějovic budou moci za parkování a MHD platit mobilem

9. duben 2009

Od května zaplatíme v Českých Budějovicích parkování a městskou dopravu také mobilem. Lidem to umožní elektronická peněženka DZone, kterou si nainstalují do svého mobilního telefonu. Jízdenky na městskou bude navíc možné koupit i prostřednictvím klasické SMS zprávy.

Jak uvedl ekonomický manažer Dopravního podniku města České Budějovice Bohumil Matouš, pro své zákazníky tak zavádějí nadstandardní doplňkový systém: "Dáváme cestujícím možnost úplně nové formy placení jízdného. Kromě papírových jízdenek, časových kuponů, automatů a jízdenek u řidiče budou moci cestující používat i platby mobilním telefonem. Formy budou dvě, buď posláním standardní SMS zprávy nebo datovou službou, což je složitější aplikace, která se stáhne do telefonu a umožní placení touto formou."

Jízdenka koupená přes mobilní telefon prostřednictvím klasické SMS zprávy se ale zákazníkům značně prodraží. Třicetiminutová jízdenka přijde na 22 korun oproti dosavadní papírové za 12 korun, čtyřiadvacetihodinová na 60 korun oproti klasické za 40 korun. Na vině jsou poplatky mobilním operátorům.

Zajímavý pro cestující bude spíš druhý systém, a to nákup datové jízdenky přes mobil. Třicetiminutová jízdenka přijde na 14 korun, čtyřiadvacetihodinová na 44 korun. Lidé si ale budou muset do svého mobilu nainstalovat speciální aplikaci.

Jak řekla náměstkyně českobudějovického primátora Ivana Popelová, budou tak moci zaplatit také parkovné: "Občan si do telefonu nahraje aplikaci a nabije si elektronickou peněženku prostřednictvím SMS zprávy nebo přes webové stránky. V aplikaci zadá zónu, dobu a svou registrační značku vozidla. V mobilu bude mít potvrzení o zaplacení a případný kontrolor si do svého zařízení zadá registrační značku vozidla a vyjede mu, jak má auto zaplaceno."

Systém placení parkovného a městské dopravy prostřednictvím mobilu vstoupí v Českých Budějovicích v platnost 4. května. O tomto systému se veškeré podrobnosti dozvíte v dnešním pořadu Přímá linka, který vysíláme krátce po 13. hodině.

Vysílání Českého rozhlasu České Budějovice si můžete naladit na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko nebo živě na internetu.

autor: pku
Spustit audio