Obří sochy z písku vyrostly u Kamenného mostu v Písku. K vidění je Rumcajs nebo vrhačka knedlíků

13. květen 2022 08:08

Pět třímetrových pískových soch zdobí náplavku řeky Otavy ve městě Písek. Výstava pod širým nebem otevírá tradiční festival Pískoviště. Letos neobvyklá umělecká díla představují partnerská města Písku.

Jedním z tvůrců pískových soch je Marián Maršálek. K práci potřebuje špachtli, štěteček i fukar. „Používám takový fukar na odfoukávání zrníček písku. Dá se použít i slánka a foukat pusou,“ popisuje.

Do rukou bere také rozprašovač. „Dneska je hodně teplo a svítí slunce, takže se musí vlhčit, případně už penetrovat. Kropím sochu, aby nepřeschla, protože jinak ji rozfouká vítr,“ vysvětluje.

„Těžké na pískových sochách je to, že se staví pořád do pyramidy a nejde udělat věrně realitu, člověk to musí pořád podpírat, jsou to takové bábovičky. Aby ty věci vypadaly uvěřitelně, je to složité, člověk musí mít zkušenost, jak to tam naskládat,“ dodává Marián Maršálek.

Vytvořil už desítky soch z písku. Že je to pomíjivé dílo, mu příliš nevadí. „Sochařsky to člověk může brát jako takové cvičení, protože se v tom realizuje děsně rychle a ty tvary se dají opravit. Pískové sochy jsou také specifické tím, že jsou vždycky dané s místem a situací. Budou tady sezonu, pak už ne, v tom je to osvobozující, nedělá se z toho žádná ikona,“ říká.

Edita Kučerová z odboru školství a kultury městského úřadu upozorňuje na zajímavé prvky charakterizující jednotlivá partnerská města. „Například u města Jičín je to Valdštejnská věž, Rumcajs a Manka, u města Deggendorf je to vrhačka knedlíků a u Veľkého Krtíše vinař a vinná réva,“ ukazuje.

Na nábřeží nedaleko pískových soch lidé uvidí ještě výstavu věnovanou povodním. Součástí festivalu budou také workshopy zaměřené na lidské smysly nebo závody dračích lodí. Pískoviště potrvá jen do konce týdne, pískové sochy zůstanou na náplavce řeky Otavy v Písku až do listopadu.

Související