Obří moucha zmizela z Černé věže, výstava Umění ve městě skončila

24. říjen 2017

Rozmanité velké sochy zdobily po celé léto centrum Českých Budějovic. Symbolem výstavy Umění ve městě ale byla obří zlatá moucha Michala Trpáka na Černé věži. Tu technici v úterý dopoledne sundali, a symbolicky tak skončil desátý ročník sochařské přehlídky.

„Ve chvíli, kdy se to všechno povolí, tak už by moucha měla být zavěšená na laně, které připravují horolezci, a pomocí kladkostroje se spustí dolů. Vždycky je jednodušší ji sundat, každá deinstalace jde mnohem rychleji než instalace,“ popisoval sochař Michal Trpák, jehož zlatá moucha zdobila Černou věž více než čtyři měsíce.

Před deseti lety projekt Umění ve městě zakládal a s jeho letošním ročníkem je spokojen. „Já si myslím, že se výstava povedla, ohlasy lidí byly poměrně velké. Zazněly i hlasy, aby moucha zůstala, což se bohužel na radnici nepovedlo prosadit. Byl bych rád, kdybychom v dalším roce dokázali přivést více zahraničních výtvarníků, protože z českých už jsme velkou většinu představili,“ komentoval.

Podle provozovatele Černé věže Jana Vančury se s mouchou sžili i samotní návštěvníci, kteří si pozdně gotickou památku z 16. století přišli prohlédnout. „Lidé už znali mouchu z minula. Ubylo těch, kteří se na ni ptali, protože už to brali jako jasnou věc. Potom ale bylo hodně vtipné to, že docela často si ji lidé pletli se včelou,“ vzpomněl.

V porovnání s minulými ročníky přehlídku tolik nepoznamenaly útoky vandalů. „Jedna z ulit na Sokolském ostrově byla povalená na figurky Člověce, nezlob se! přibyly nějaké čmáranice, ale ve srovnání s předchozími ročníky se vlastně nic nestalo,“ řekl Michal Trpák.

Demontáž mouchy kromě několika kolemjdoucích sledoval také sochař Pavel Opočenský, který přislíbil účast na příštím ročníku Umění ve městě. Sám ale ještě neví, jaká díla pro výstavu poskytne. „Spočítal jsem si, kolik mám teď zrovna věcí dost velkých, aby byly venku vidět. Mám tam jeden štíhlý obelisk a pak děravý menhir, tak se uvidí, pro co se rozhodneme,“ dodal.

Příští jedenáctý ročník výstavy Umění ve městě začne podle Michala Trpáka opět v červnu. Oficiální zakončení toho letošního se uskuteční v úterý 24. října od 20 hodin v Domě U Beránka.

autor: mvo
Spustit audio