Oblíbené podzimní jídlo Jaroslava Sapíka je čočka s uzeným bůčkem a salátem z kysaného zelí s křenem

V Pochoutkovém roce jsme poprosili, aby nám své oblíbené podzimní jídlo připravil známý šéfkuchař a porotce rozhlasové soutěže Pochoutkový rok Jaroslav Sapík. Zvolil čočku nakyselo s opečeným uzeným bůčkem a osvěžujícím salátem z kysaného zelí s křenem. Je to neuvěřitelně dobré a rychlé.

Čočka s uzeným bůčkem

Ingredience
  • 500 g čočky
  • 150 g cibule + 1 na osmažení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g sádla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce soli
  • 2 špetky pepře
  • 2 lžíce octa
  • 1 feferonka
  • 1 sklenička nakládaných bílých cibulek
  • 600 g uzeného bůčku

Dopředu si namočíme 500 g čočky do vody. Po té vodu slijeme a v nové osolené vodě uvaříme čočku doměkka. Čočku potom slijeme, ale necháme si na dně trochu vody, ve které se vařila.

Na 100 g sádla si osmažíme nadrobno nakrájených 150 g cibule. Když trochu zesklovatí, zasypeme ji 1 lžící hladké mouky a připravíme si krémovou jíšku. Pak smícháme v hrnci čočku, kterou jsme slili s cibulovou jíškou.

Dochutíme 1 lžičkou cukru a 2 lžícemi octa. Podle chuti osolíme a opepříme. A provaříme asi 5 minut, aby čočka zkrémovatěla.

Na 50 g sádla si opečeme dozlatova z obou stran čtyři 150 g plátky uzeného bůčku. Krájíme je silnější, aby v nich zůstala po opečení šťavnatost a výrazná chuť uzeného masa.

Na závěr si na 50 g sádla orestujeme nadrobno nakrájenou 1 velkou cibuli dohněda, kterou ozdobíme čočku na talíři. Přidáme čerstvé orestované feferonky a nakládané cibulky.

Zelný salát s křenem

Ingredience
  • 600 g kysaného zelí
  • 1 cibulka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce nastrouhaného nebo naloženého křenu

V míse smícháme překrájené kysané zelí s nasekanou cibulkou. Pak směs zalijeme olejem a ochutíme cukrem, solí a křenem.

Vše společně promícháme a dáme vychladit do lednice.

Jaroslav Sapík a Patrik Rozehnal

Jaroslav Sapík

Narodil se roku 1952 do řeznické rodiny, která spravovala hostinec na Ořešíně u Brna. Patří do sedmé generace hostinských. Jeho rodina, která mimo jiné sloužila i u předních šlechtických rodů, se řemeslu věnuje už od 17. století.

Oblíbenou surovinou Jaroslava Sapíka je zvěřina, raci, bylinky všeho druhu a český med. Váží si každého zákazníka, který přijde do jeho hostince, vždy se mu snaží nabídnout to nejlepší.