Oběti domácího a genderově podmíněného násilí budou mít nové útočiště v Dobré Vodě u Českých Budějovic

24. srpen 2022 10:08

Každý rok navštíví jen intervenční centrum českobudějovické Diecézní charity kolem tří stovek obětí domácího násilí. Nejen jim by mělo pomoci Centrum Agáta, které právě vzniká v prostorách fary v Dobré Vodě u Českých Budějovic.

„Tady by měla být kuchyňka a zázemí pro koordinátora, který bude komunikovat s klienty i zajištovat chod centra. Bude komunikovat s terapeuty, advokáty, intervenčním centrem, které sem bude posílat klienty,“ ukazuje v dobrovodské faře Nikola Novotná Marková, vedoucí služeb střediska Diecézní charity.

„Místnost bude předělaná na multifunkční prostor pro různé druhy terapií, včetně terapií pro děti. Součástí projektu je také zprostředkování krizového bydlení, to se bude nacházet na utajené adrese,“ dodává.

Centrum Agáta bude sloužit obětem domácího, ale i genderově podmíněného násilí. Toho stále přibývá. „Jedná se o jakékoli násilí, které je pácháno na ženě, protože je žena, a na muži, protože je muž. Samozřejmě se překrývá s domácím násilím, ale je specifické tím, že se nedotýká pouze osob blízkých. Může jít třeba o znásilnění cizím pachatelem, ale i násilí v zaměstnání, mobbing, bossing, šikanu i kyberšikanu,“ vysvětluje Nikola Novotná Marková.

Důležitá je podle ní také prevence. „Letos jsme uspořádali čtyři besedy pro základní a střední školy, kde se snažíme s pomocí filmu Zuřivec učit děti poznat násilí včas. Chceme, aby věděly, kdo může pomoci, co se s tím dá dělat. Přednášky se týkají šikany, ale v Centru Agáta bychom se rádi zaměřili i na jiné formy násilí,“ říká.

Jak potvrdil ředitel českobudějovické Diecézní charity Jiří Kohout, žádné podobné zařízení v kraji není. „Bude to v jižních Čechách naprosto unikátní zařízení. Budovu čeká kompletní rekonstrukce zhruba za deset milionů korun. Osm milionů bude financováno norskými fondy, zbytek ze zdrojů farnosti,“ doplňuje.

V provozu by Centrum Agáta v Dobré Vodě u Českých Budějovic mělo být začátkem příštího roku.

Spustit audio

Související