O nové podobě otáčivého hlediště rozhodne architektonická soutěž

21. leden 2017

Architektonickou soutěž na nové otáčivé hlediště v Českém Krumlově vypíše město České Budějovice. Povede ji specializovaná firma, kterou vybrali radní. Zatím stále ještě není úplně jasné, kde přesně bude nová točna stát. Za posledních 25 let ale prý nebyla debata tak daleko, jako je dnes.

Vypsání architektonické soutěže už je téměř na spadnutí. Jestli samotná soutěž a následná stavba potrvá ještě několik let, nebude podle současného ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka hrát tak významnou roli. „Přeci jenom bych tohle označil za dobrý krok, protože jsme dál nikdy v tomhle ohledu nebyli,“ uvedl.

Herci Jihočeského divadla na otáčivém hledišti hrají. Divadlo, a tedy i točna patří městu České Budějovice. A radní teď schválili firmu, která dostane na starosti celou architektonickou soutěž. „Ta soutěž byla vypsána jednomu dodavateli, který ji bude kompletně pro město zajišťovat,“ dodal náměstek primátora Jaromír Talíř.

V nejbližší době se má sejít porota, aby schválila zadávací podmínky soutěže. Jednou z možností je, že točna zůstane na stávajícím místě a bude mít stejnou kapacitu, tedy 650 míst.

Starosta Českého Krumlova Dalibor Carda nechce budoucí podobu ani umístění točny dál komentovat. Podle něho by Český Krumlov uvítal, aby se situace kolem točny jednou pro vždy vyřešila. „Už 25 let se kolem toho mluví a vždycky se řeknou tisíce stanovisek, které zabrání dalšímu řešení, takže já se bráním to dál komentovat. Všechno se podle mě dá vyřešit,“ řekl.

Před dvěma lety rozhodla ministerská komise, že točna může zůstat na stávajícím místě s posunem o sedm metrů mimo hlavní osu parku. Ve hře ale stále zůstává i její umístění mimo zahradu. To by uvítal například ředitel Národního Památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. „Jedno z ideálních řešení by bylo, kdyby například bylo možné prodloužit zámeckou zahradu a vybudovat celý nový trakt, který by obsahoval přírodní divadelní prostor,“ popsal.

Jihočeské divadlo má zatím povolení k provozu současné točny do roku 2020.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio