Nové Lipenské cyklobusy budou vozit turisty zdarma

1. červenec 2017

Novinku přináší na letní sezónu Turistický spolek Lipenska. Od 1. července budou v okolí přehrady jezdit Lipenské cyklobusy. Dvě linky spojí celý region, a to od Rožmberka nad Vltavou až po Novou Pec.

Podle Jiřího Mánka z Turistického spolku Lipenska budou cyklobusy vozit zdarma držitele karty Lipno.card. Mohou je ale využívat i další zájemci.

V provozu budou dvě linky. První bude jezdit z Rožmberka nad Vltavou do Nové Pece, respektive až na Jelení Vrchy. Druhá pojede z Horní Plané do Lipna nad Vltavou a odsud dále na Přední Výtoň a Svatý Tomáš. Obě linky jezdí od 1. července do 3. září, a to denně.

Nejvyšší vrcholy kolem Lipna dosahují výšek okolo 1000 metrů nad mořem. Cyklisté se tak mohou nechat cyklobusem vyvézt nahoru a pak si užít méně náročnou zpáteční cestu na kole.

Hlavním koordinátorem celého projektu je Turistický spolek Lipenska. Dále je do něj zapojeno více než 60 subjektů, včetně Jihočeského kraje, deseti lipenských obcí a několika desítek podnikatelů. Ti všichni si od projektu slibují hlavně příliv nových turistů a zvýšení zájmu o region.

Aby Lipenské cyklobusy mohly začít jezdit, bylo zapotřebí dát dohromady půl milionu korun.

autor: mvo
Spustit audio