Nové členění národního parku počítá s rozdělením Šumavy do čtyř zón

29. leden 2019 10:28

Rada Národního parku Šumava představila nový návrh rozdělení zón ochrany přírody. Bezzásahová oblast by měla zůstat stejně velká jako doposud, tedy 27 procent rozlohy parku. Až do 15. března se mohou k návrhu vyjadřovat lidé z řad veřejnosti nebo zástupci šumavských obcí.

Návrh, který představilo vedení parku ve Vimperku, počítá s rozdělením Šumavy do čtyř zón. Doposud jsou tři.

Nová zonace je podle novely zákona o ochraně přírody postavená na jiných principech. Směřuje především ke správcům daného území, tedy primárně ke správám národních parků a určuje, jaké přístupy péče se budou v dané lokalitě uplatňovat.

Například zóna s nejpřísnějším režimem zůstane ponechaná neřízeným přírodním procesům. Bude zaujímat 27 procent rozlohy parku. „Její přesné vymezení lidé najdou na mapách na oficiálních stránkách Národního parku Šumava,“ upozornil mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Zóna s trochu mírnějším režimem se jmenuje zóna přírodě blízká. „Má zabírat také 27 procent území a zásahy v ní by měly být jen minimální,“ upřesnil ředitel Národního parku Pavel Hubený.

Přibližně 45 procent území pak bude v režimu soustředěné péče, kde bude mimo jiné možné těžit dřevo.

Umělá výsadba stromů na Šumavě není podle správců parku potřeba

Na Šumavě se postupně zalesňují holiny po okránu Kyril

Na Šumavě se postupně zalesňují holiny po orkánu Kyrill. Podle správy národního parku si příroda pomáhá sama a ve vyšších polohách není vůbec potřeba a ani efektivní stromky uměle vysazovat.

Poslední zóna s nejmírnějším režimem ochrany přírody je takzvaná kulturní krajina. Do ní patří obce se zastavěným a zastavitelným územím. To je prostor určený pro další rozvoj obcí.

V Radě Národního parku Šumava zasedají zástupci všech šumavských obcí, Jihočeského a Plzeňského kraje, odborníci i místní podnikatelé a například také šéf Horské služby Šumava.

Návrh nového vymezení různých stupňů ochrany přírody na Šumavě najdou zájemci na stránkách národního parku. Tam najdou také odpovědi na nejčastější otázky.

Správa Národního parku také do 15. března přijímá připomínky, námitky nebo doporučení. Zonaci pak uzákoní ministerstvo životního prostředí vyhláškou, která bude platit dalších 15 let.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související