Nezůstane nic neopravené. Kostel sv. Jakuba v Prachaticích čeká velká rekonstrukce

26. prosinec 2017

Evropské peníze pokryjí velkou část oprav a restaurátorských prací v kostele svatého Jakuba v Prachaticích. Římskokatolická farnost má příslib dotace vyšší než 27 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

Práce mají začít na jaře. „Budou se týkat veškerých fasád, vymalování a opravení omítek uvnitř kostela a restaurování všech oltářů, obrazů, soch. Nezůstane nic neopravené,“ uvedl prachatický vikář Petr Plášil.

Dotační program podle něj vyhověl majitelům Národních kulturních památek. Kostelu v Prachaticích pomohlo, že patří mezi kandidáty do seznamu. „Ještě není Národní kulturní památkou, ale je mezi tyto památky navržený,“ potvrdil Petr Plášil.

Rekonstrukci dominanty Prachatic podpoří město. „Máme na věži kostela i svoji vyhlídku, která slouží občanům a turistům,“ připomněl dobré vztahy starosta Martin Malý.

„Pan vikář za námi logicky přišel, protože financování rozsáhlého majetku církve není úplně jednoduché, a já si myslím, že u dobrých sousedů je to úplně běžné. My tomu rádi pomůžeme,“ dodal starosta.

Město tak do rozpočtu na příští rok zařadilo částku 230 tisíc korun s příslibem toho, že stejně velkou částkou chce přispět na opravu kostela i v následujících dvou letech.

V roce 2020 bude kostel svatého Jakuba jako nový. „To, že taková významná památka a dominanta města bude opravená, je pro každého Prachatičáka opravdu dobrou zprávou,“ uzavřel Martin Malý.

autor: Václav Malina
Spustit audio