Nezaměstnanost mírně vzrostla

18. říjen 2002

Stejně jako v předchozím měsíci se na konci září zvýšila v Jihočeském kraji míra nezaměstnanosti o 0,2 procentního bodu a dosáhla 6,2 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti má okres České Budějovice, naopak v okrese Český Krumlov se již zvýšila na devět procent a vzrostla i na Jindřichohradecku a Písecku.

V Jihočeském kraji hledalo na konci září práci 19.598 lidí, což proti konci prázdnin představuje nárůst o 611 osob. V okrese Český Krumlov se za nárůstem míry nezaměstnanosti z 8,1 na 9,0 procent skrývá ukončení sezonních prací. Na Písecku se míra nezaměstnanosti zvýšila ze 7,5 na 7,9 procenta. Obdobný vývoj očekávala Jihočeská hospodářská komora (JHK), která upozorňovala na to, že na Písecku vzroste počet nezaměstnaných kvůli povodním.

Na Českobudějovicku, Strakonicku, Prachaticku i Táborsku se míra nezaměstnanosti ve srovnání s koncem srpna nezměnila. Podle údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, nabízely jihočeské úřady práce v závěru září 2886 volných pracovních míst, tj. o 496 méně než v srpnu. Pro absolventy jich bylo určeno 1081 a pro osoby se změněnou pracovní schopností 142.

Z celkového počtu uchazečů o práci v Jihočeském kraji bylo 10.895 žen, což je o 306 více než na konci srpna. Absolventů a mladistvých bez práce bylo 3579 a jejich počet vzrostl o 900. Počet uchazečů se změněnou pracovní schopností se takřka nezměnil.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio