Nepresso s výbornou zpěvačkou citlivě přebírá od Eda Sheerana nebo kapely Kansas, ale má i vlastní písničky

Na konci září 2023 jsme z cyklu Večery S Jardy Hnízdila v českobudějovickém Divadle U Kapličky, jeho sedmého ročníku, zaznamenali vydařené vystoupení kapely s interesantním názvem Nepresso.

Prvopočátky kapely se datují kolem roku 2015 v základní umělecké škole Karla Komzáka v Týně nad Vltavou. Jak prozradila zpěvačka a ozdoba Nepressa Magda Koberová, sestava byla kromě zpěvačky a frontmana úplně jiná, během let dosti proměnlivá.

Šlo tedy vlastně o pana učitele a žáky jeho vlastní i vypůjčené. Postupně ale studenti začali odrůstat a z hudební školy odcházet, nikoliv však od kapely, ta se zaryla do jejich srdcí příliš hluboko. Písně převzaté začala po krůčcích nahrazovat vlastní tvorba.

Co se týče zrodu jména, Magda Koberová jej okomentovala takto: „Na začátku padl nápad Kafebraun, ten inspiroval nápad Nepresso – no press, žádný stress, pohoda, klid.“

A to vše by mělo vyvěrat z vybraných písniček této folkové skupiny s převahou akustických kytar. Mezi nimi jsou I See Fire od Eda Sheerana, Una Noche Mas od izraelské písničkářky Yasmin Levy, This World od belgické zpěvačky a autorky Selah Sue, ale také dva autorské songy Michala Urbana – Zvolnit a Grónsko. Vše uzavře v citlivé intepretaci Nepressa velký hit 70. let Dust In The Wind od americké rockové kapely Kansas.

Skupinu Nepresso tvořili na pódiu budějovického Divadla U Kapličky při Večerech S loňského 22. září vedle opravdu skvělé zpěvačky Magdalény Koberové a kytaristy Michala Urbana ještě kytaristka Tereza Dědičová a perkusista Radim Pígl.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související