Nemocnici v Č. Budějovicích čeká transformace

2. říjen 2003

Nemocnice České Budějovice, největší zdravotnické zařízení v Jihočeském kraji, které funguje bez dluhů, se zřejmě do počátku roku 2004 změní v akciovou společnost.

Záměr, který fakticky zahajuje transformaci krajských příspěvkových organizací v oblasti zdravotnictví, již schválili jihočeští radní a 14. října se jím bude zabývat zastupitelstvo. Podle jihočeského hejtmana Jana Zahradníka (ODS) hodlá kraj v roce 2004 transformovat i všech šest bývalých okresních nemocnic.

"V akciové společnosti by zastupitelstvo mělo mít, samozřejmě v souladu s platnými předpisy, maximální rozhodovací i kontrolní pravomoci, včetně personálních návrhů. Českobudějovická nemocnice je podle našeho názoru ekonomicky i úrovní zdravotní péče natolik silná, že tento krok jako první zdárně absolvuje a jako akciová společnost bude schopná dobře hospodařit," řekl Zahradník ČTK. Stát podle něj předal krajům nemocnice v právní formě příspěvkových organizací ve velmi nedobrém ekonomickém stavu. Ukazuje se, že příspěvková organizace není pro zdravotnictví vhodná. Forma akciové společnosti zjednoduší a zprůhlední organizační struktury a stanoví naprosto přesné a jasné kompetence a odpovědnosti pro vedení. Přitom výrazně posílí vliv kraje na řízení této organizace, zdůraznil hejtman.

Nemocnice České Budějovice je s kapacitou zhruba 1700 lůžek po Fakultní nemocnici Motol, Všeobecné fakultní nemocnicí Praha a Fakultní nemocnici Brno - Bohunice čtvrtou největší v zemi. Ročně je zde hospitalizováno průměrně 45.000 pacientů a lékaři provedou více než 22.000 operací a téměř 400.000 ambulantních výkonů. V porodnici ročně přivedou na svět kolem dvou tisíc dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio