Nemáte rádi stereotyp na zahradě? Vysaďte letničky

23. říjen 2015

„Letničky jsou takové zahradnické popelky,“ říká zahradník Pavel Chlouba. Rostliny jsou krásné a atraktivní, přesto je v obchodech téměř nevidíme. Jednoduše mají smůlu. Ve chvíli, kdy jsou prodejny plné koupěchtivých zahrádkářů, letničky nevypadají nikterak lákavě.

Krása letniček přichází až po vysazení do volné půdy. „Lidé ty rostliny neznají, obchodníci se je tudíž bojí prodávat, nemají na ně dost velký odbyt. Je to jeden velký začarovaný kruh,“ říká Pavel Chlouba.

Letničky přitom mají jednu velkou přednost. Mohou se vysazovat do volných, nevyužitých prostor na zahradě. A jelikož patří mezi rostliny jednoleté, na jaře se po nich uvolní místo, kam si podle nálady a chuti zahradník může vysadit cokoli jiného. Získá tak dynamickou a proměnlivou zahradu.

Chybí vám na zahradě modrá barva? Kupte šalvěj pomoučenou

Šalvěj pomoučená kvete od června do pozdních podzimních dnů. Nároky na její pěstování jsou minimální. Stačí dobrá, propustná zemina, která nemusí být příliš humózní. Rostlina vyžaduje pouze slunečné stanoviště. Stačí ji přiměřeně zalévat, případně ostříhat uvadlá květenství.

Šalvěj se pěstuje z přímého výsevu nebo si můžete sazeničky koupit v zahradnictví. Květy navíc můžete na podzim ostříhat a použít do sušených vazeb.

Letničkám se věnuje pořad Zelené světy, který si můžete poslechnout v odkazu výše.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.