Některé zájmové kroužky v Českých Budějovicích přicházejí kvůli pandemii koronaviru o děti. Týká se to hlavně Domu dětí a mládeže

25. leden 2021 12:31

Základní umělecké školy a další zájmová zařízení jsou kvůli covidu zavřené téměř celé pololetí. Většina učitelů se snaží učit online. Podle vedení škol je jen málo rodičů, kteří by svoje potomky z kroužků odhlásili. V Domě dětí a mládeže v Českých Budějovicích je situace o něco horší.

V tomto školním roce do něj přestaly chodit už desítky dětí. Vedení proto bude v některých případech vracet i peníze za školné.

Základní umělecká škola

Dcery Zdeňka Biskupa navštěvují českobudějovickou Základní uměleckou školu Otakarova už několik let. Ani distanční výuka klavíru je neodradila. I když on-line výuka nemůže nahradit výuku prezenční, žádné kompenzace požadovat po škole nebudou.

„Rozhodně neuvažujeme o tom, že bychom vzhledem k distanční výuce odhlásili dcery z klavíru, vždyť je to pro jejich budoucnost. Myslím si, že i toto je způsob, jak vyučující podpořit,“ říká Zdeněk Biskup.

Podobně jako on zřejmě uvažují i rodiče, jejichž děti navštěvují další českobudějovickou základní uměleckou školu na Piaristickém náměstí, potvrdil její ředitel Emanuel Kümmel:

„V každém pololetí dochází k drobným změnám. Jestli je to kvůli koronaviru, nebo kvůli tomu, že to žáky přestane bavit, to je samozřejmě možné. Byly to jen jednotky případů a vypořádali jsme se s tím bez problémů po vzájemné dohodě.“

Dům dětí a mládeže

Také českobudějovický Dům dětí a mládeže vede většinu kroužků distančně. U sedmdesáti procent z celkového počtu je to možné. U zbylých třiceti procent to i při sebevětším úsilím učitelů nejde, vysvětluje ředitelka domu Hana Korčáková:

„Hlavně tělovýchovné a některé hudební kroužky nejedou distančně. A některé technické kroužky, jako třeba na 3D tiskárně a podobně, kde by tady děti měly být.“

Právě z takovýchto kroužků se podle Hany Korčákové děti v letošním školním roce postupně odhlašují:

„V tuto chvíli je odhlášeno 50 dětí, máme různé záznamy, že se hodlají odhlásit i další.“

Základní umělecká škola Piaristická i Dům dětí mládeže dává dětem z výtvarných kroužků alespoň balíčky s výtvarnými potřebami. Ředitelka Hana Korčáková počítá i s tím, že v některých případech budou rodičům vracet školné. Ovšem až na konci roku, až se skutečně uvidí, kolik opravdu nenahradili a neodučili kroužků. Ze zákona musí odučit třicet týdnů ročně. „Pořád věřím, že se otevřeme a že to nějakým způsobem nahradíme,“ dodává ředitelka.

V případě, že škola pokračuje v zájmové činnosti - byť distančně - nemají rodiče podle ministerstva školství nárok na vrácení školného.

Spustit audio