Některé vypadají jako malé tečky, jiné jsou vyšší než člověk. V Třeboni vystavují vodní i masožravé rostliny

13. září 2020 14:05

Na výstavě ve skleníku Botanického ústavu Akademi věd v Třeboni mohou návštěvníci spatřit zajímavé a zvláštní květiny, které zatím mohli na vlastní oči vidět jen ve filmech o Amazonii.

„Adélu zatím nepěstujeme, i když máme rosnatku, která má jméno Drosera Adelae,“ říká s úsměvem Jana Navrátilová, kurátorka sbírek Botanického ústavu Akademie věd v Třeboni v narážce na filmovou komedii o masožravé květině Adéla ještě nevečeřela.

Akvárium s rostlinami z jihovýchodní Asie

„U některých masožravých květin se vyvinuly důmyslné systémy lapání živé kořisti, většinou hmyzu, někdy i dalších drobných živočichů jako jsou třeba ještěrky,“ dodává kurátorka k výstavě.

Ve skleníku Botanického ústavu Akademi věd v Třeboni jsou k vidění i vodní kapradiny, které volně splývají na hladině vody. V Třeboni je uvidíte v akváriích.

Kotvice plovoucí

„Akvária tady máme čtyři, každé reprezentuje určitou vegetaci kontinentů. Máme tady zastoupenou jihovýchodní Asii, tropickou Jižní Ameriku, Severní Ameriku a Euroasii. V některých akváriích máme z těchto oblastí i rybičky,“ naznačuje další obsah výstavy Jana Navrátilová.

Z klasických užitkových rostlin si mohou lidé prohlédnout rýži z jihovýchodní části Asie, nebo šáchor papírodárný pocházející z Egypta.

Výstavu si můžete prohlédnout do 15. září.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online nebo si ji stáhněte do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio