Nejvíce cyklistů z jižních Čech letos zamířilo na Šumavu a do Znojma

28. srpen 2009

Na Šumavu a do Znojma mířilo letos nejvíce cyklistů. Alespoň podle čísel dopravního systému Cyklotrans. Deštivé počasí se negativně podepsalo na prvním prázdninovém měsíci. Nejrušnějším byl pro změnu srpen. Za jeho první tři týdny svezly cyklobusy přes 12 tisíc lidí.

Podle slov koordinátora dopravního systému Cyklotrans Vladimíra Votřela v několika případech kapacity autobusů nestačily: "V srpnu se nám bohužel stalo několik případů, kdy jsme cyklisty v závěrečných zástavkách linek především na Šumavu nebyli schopni naložit. V červenci kralovala zelená linka, která míří do Slavonic a Znojma, v srpnu se největší zájem přesunul na Šumavu."

Od září skončí provoz prázdninových linek. Navíc se provoz cyklobusů omezí jen na víkendy. Poslední svezení nabídnou na sv. Václava, tedy 28. září.

To, zda cyklisté dodržují pravidla silničního provozu, začali kontrolovat táborští strážníci. Zkušenosti prvních dnů napovídají, že řada z nich má sice o pravidlech dobrou povědomost, nicméně se jich nedrží.

Více Českému rozhlasu prozradil velitel městské policie v Táboře Petr Svoboda: "Samozřejmě v sezóně přibývá cyklistů na jihočeských silnicích, a proto bychom chtěli, aby na komunikacích byla větší kázeň. Zejména se zaměřujeme na bezpečnost mladých cyklistů, tedy aby jezdili v přilbách. Kontroly se též zaměřují na vybavenost jízdních kol, ale hlavně na osvětu. Každý, kdo bude mít jízdní kolo správně vybaveno a bude mít přilbu, dostane malý dárek."

autoři: Jan Kopřiva , Hana Krchová
Spustit audio