Nejlepší voda na koupání na jihu Čech je u lipenské přehrady

27. květen 2022 12:05

Nejlepší voda na koupání v jihočeských sledovaných lokalitách je u lipenské přehrady. V Lipně nad Vltavou a v Černé v Pošumaví má voda nejvyšší možnou kvalitu, což je stupeň číslo jedna. ČTK to řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Nejvyššího stupně dosahuje také voda na Orlíku u autokempu Radava a v rekreačním rybníku Hejtman na Jindřichohradecku. Naopak nejnižší kvalitu vykazuje voda ve Staňkovském rybníku.

„Dvojku dostala třetí lipenská lokalita u Horní Plané. Podle aktuálního rozboru je zde voda vhodná ke koupání, ale podle platné metodiky je s ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezony voda v této lokalitě souhrnně hodnocena jako voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová.

Zhoršená kvalita vody je v Podolsku u přehrady Orlík. Znamená to, že lokalita na pětistupňové škále má hodnocení tři.

Nejnižší kvalitu vykazuje voda ve Staňkovském rybníku. „Podle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání. Neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů zde nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systém,“ dodala Kamila Márová z krajské hygienické stanice.

Oficiálně koupací sezona začíná 1. června a trvá do konce srpna. Hygienici během ní odebírají vzorky vody jednou za dva týdny. „Pokud je ale její kvalita špatná, tak interval zkrátíme na jeden týden,“ připomněla Kvetoslava Kotrbová.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související