Nejhezčí příroda je za domem, nemusíte na profláklá místa, říká fotograf, filmař a průvodce Prokop Pithart

11. květen 2021

„Do přírody chodím proto, abych se někde zastavil, vypnul a začal se dívat kolem sebe,“ říká Prokop Pithart, který odmalička nejradši tráví čas venku. Mladý fotograf, filmař a průvodce přírodou teď připravuje i televizní pořad.

Prokop Pithart vyrůstal v Lutové na Třeboňsku a tam se také formoval jeho vztah k přírodě. „Už jako kluk jsem pořád utíkal lesa. Mně přijde, že to je taková moje základní potřeba, je to prostředí, kde žiju. Potřebuji být v přírodě a živí mě to různými způsoby,“ říká.

Za důležité ale zároveň považuje být v přírodě nejen tělem, ale i duchem. „Většina lidí je tam tím tělem, ale hlava jim pořád jede a přemýšlí nad každodenními problémy. Měli bychom se naučit vypnout, i když je to dlouhodobá práce,“ dodává.

Nejhezčí příroda je podle Prokopa Pitharta za domem. „Tím, že se vracíte na stejná místa, můžete vidět, co se mění, objevujete pořád nové věci. Stačí jít padesát metrů od cesty, po které běžně chodíte, a najednou vidíte stejné stromy z jiného úhlu, je tam třeba jiné světlo a je to úžasné,“ popisuje.

Čtěte také

„Za domem je to krásné. Myslím, že člověk se tak učí vnímat detaily, a to je důležité – nečekat jen na nějaké silné efekty, profláklá místa, kam lidé jezdí davově, když za domem můžeme mít podobné zážitky. Chce to ale trochu kreativity a trpělivosti,“ doplňuje.

Prokop Pithart přírodu fotografuje a také filmuje. V současné době připravuje se dvěma kamarády pořad s názvem Do divočiny. „Vyrábíme ho pro Českou televizi a je to trochu právě o tom, že nejhezčí příroda je za domem. Snažíme se jí ukazovat takovou, jaká je,“ vysvětluje.

V pořadu chce se svými kolegy připomenout, že je dobré přírodě pomáhat, ale také se zabývá složitějšími tématy. „Točili jsme třeba díl o bobrech, protože spousta lidí neví, jak je přijmout, to samé platí u vlků. To jsou složitá témata a já sám se při tom natáčení dozvídám nové věci. Je to dost zajímavá, zároveň těžká a časově náročná práce, ale baví mě to,“ komentuje.

Celý rozhovor s fotografem, filmařem a průvodcem přírodou Prokopem Pithartem si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související