Nejdříve mu Ema Destinnová vynadala, pak s nadšením souhlasila a ještě Karla Hájka pozvala na oběd

31. leden 2021

V novém vydání Vltavínu se ještě jednou vrátíme k legendárnímu fotografovi Karlu Hájkovi, který bude v archívní nahrávce vyprávět, jak fotil slavnou Emu Destinnovou. Poté nás čekají dva výlety za dvěma zvláštními kameny – do Blatné a do Kadova. A nakonec vyrazíme do vyšebrodského kláštera.

V předminulém vydání Vltavínu ze 17. ledna letošního roku jsme si připomněli fotografa Karla Hájka, který by 22. ledna oslavil 121. narozeniny. Ve Vltavínu jste slyšeli archívní nahrávku Františka Fürbacha, který připomínal, kdo že to Karel Hájek byl.

Čtěte také

Jen ve zkratce, byl to fotograf, jehož fotografie známe asi všichni, ale nejspíše vůbec netušíme, že jsou od něj. Například některé reportážní fotky Tomáše G. Masaryka, nebo Jana Masaryka, fotky německých vojsk obsazujících Prahu 15. března 1939, nebo fotka Adolfa Hitlera v Praze, či pro změnu maršála Koněva vystupujícího z auta v právě osvobozené Praze a nebo velmi známá fotografie Klementa Gotwalda řečnícího na Staroměstském náměstí. To všechno fotil jihočech Karel Hájek, který pocházel z Lásenice.

A já jsem si tak říkal, že by bylo moc hezké mít i záznam hlasu Karla Hájka. A věřte nebo ne, mě se ho podařilo v našem archívu mezi tím nají. V dnešním Vltavínu si tedy můžete užít nahrávku z 12. května 1966, kterou pořídil dr. Jan Wenig a sám Karel Hájek v ní například vypráví, jak fotil Emu Destinovou při rybaření na řece Nežárce. Začalo to tím, že od ní dostal nejdříve vynadáno, ale pak zjistila, kdo je a vše se obrátilo.

Poslechněte si Karla Hájka, jeho vzpomínky jsou naprosto úžasné.

Vyšebrodská kapitulní síň

V závěru Vltavínu ještě navštívíme klášter ve Vyšším Brodě. Kapitulní síň tady dennodenně slouží k takzvané kapitule. Bratři se zde scházejí a předčítají řeholi svatého Benedikta.

Převor vyšebrodského kláštera Justin Jan Berka a redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Zajíček

„Podle té my žijeme, je to takové praktické evangelium. Zároveň si tady rozdělujeme práci a úkoly a radíme se o tom, co nás dále čeká,“ vysvětluje převor Justin Berka.

Tady je také pohřbena hlava Záviše z Falkenštejna.

Traduje se, že Závišova hlava je pohřbena na levé straně kapitulní síně při pohledu od vchodu. Takto to píše Bohuslav Balvín, ale nikdy to nebylo potvrzeno. Jisté však je, že tu Záviš z Falkenštejna skutečně odpočívá.

„Hlava tu určitě je, protože ve vyšebrodském nekrologii je zapsáno, že zde byl pohřben v poslední srpnový den a jeho hlava byla uložena do kapitulní síně,“ říká Justin Berka.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Zdeněk Zajíček
Spustit audio