Nedělej vlny. Na Orlíku připomínali pravidla bezpečné plavby

26. červen 2018 09:40

Vysoké vlny můžou škodit nejen na moři, ale třeba i na Orlíku. Lidé se o tom mohli přesvědčit při bezpečnostní kampani Nedělej vlny, která se odehrála právě na Orlické přehradě.

Státní plavební správa a policie se zaměřily na nebezpečné situace, dodržování pravidel a právě na to, jak správně plout, aby loď nevytvářela příliš silné vlny.

Jedním z mála majitelů lodí, kteří se akce Nedělej vlny zúčastnili, byl Ivan Vučkovič. „Průkaz mám od ledna, jezdím teď asi měsíc. K akci jsem se dostal náhodou, když jsem něco vyřizoval na plavební správě a viděl tam video. Myslím, že je to správná myšlenka, protože zejména pokud takový člun projede někde podél mola, lodě dostávají na frak,“ řekl.

Při akci před molem lodě zpomalovaly a jely v takzvaném výtlaku. „To je, zjednodušeně řečeno, takový režim, při kterém čára ponoru plavidla plujícího je vlastně stejná jako čára ponoru plavidla stojícího. Takže nevznikají záďové prohlubně a plavidlo za sebou nevytváří velkou vlnu, která ohrožuje statní,“ vysvětlila ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Policisté kontrolují na přehradách rychlost, doklady i střízlivost vůdců plavidel

Policisté kontrolují řidiče malých motorových plavidel na přehradě Orlík

I na Orlické přehradě můžete potkat policisty. Kontrolují tu řidiče malých motorových plavidel. Kontrol je letos víc, souvisí to s loňskou nehodou, kdy po srážce lodě se skútrem zemřela mladá dívka.

Prohřešky majitelů lodí se většinou podobají těm, se kterými se policisté setkávají na silnici. Často u sebe nemají nezbytné doklady a nedodržují pravidla provozu.

„Nemůžu zapomenout ani na velmi nebezpečný fenomén stejný jako v silniční dopravě, a to je alkohol. Samozřejmě musíme kontrolovat všechno s tím spojené, takže jak chování na vodě, tak vůdce plavidel, způsob plavby, dodržování příkazních znaků,“ popsal ředitel služby pořádkové policie Martin Hrinko.

Další akce v rámci kampaně Nedělej vlny se odehraje 30. června na vodní nádrži Těrlicko v Moravskoslezském kraji.

autor: mvo
Spustit audio

Související