Na přehradách přibývá krádeží. Zloději mají často zájem o lodní motory

3. srpen 2017

Na Orlické a Lipenské přehradě řádí zloději. Policisté ve Zvíkovském Podhradí u Orlíku za poslední tři měsíce zaznamenali několik vloupání do rybářských chat, krádeží lodí a také lodního motoru.

O motor ke člunu přišla Ivana Zajícová z Prahy, která jezdí s manželem kempovat do Sobědražské zátoky na Orlické přehradě už řadu let. Minulý týden na ní ale po příjezdu čekalo nepříjemné překvapení. „Zmizel motor, který byl uvázaný u stromu, řetězem a zámkem, a přikrytý ještě plachtou,“ říká.

Krádež přijel vyšetřit policista Marek Jedlička. Ptal se, zda mají majitelé podezření na nějakou konkrétní osobu. „Myslíme si, že to spíš byli náhodní lidé, že si to někdo vytipoval z vody. Nikdy se tady nic neztratilo, až teď řádili zloději a vykradli i stany,“ odpovídá Ivana Zajícová.

Tento případ nebyl první krádeží motoru v Jihočeském kraji. „Letos jsme řešili už několik případů na lipenské přehradě, konkrétně v obci Lipno nad Vltavou. Zatím neznámí pachatelé za pomocí těžší techniky odstranili motory, které byly upevněné přímo na lodích. Pravděpodobně je spustili do vody a potom za pomoci další techniky motory přesunuli, kam potřebovali,“ popisuje policejní mluvčí Milan Bajcura.

Pravděpodobnost, že se motory najdou, je mizivá. „Ne každý majitel si ten motor řádně označí či vybaví nějakou GPS navigací. Už jsme se ale setkali s tím, že na ně majitelé umisťují různé prvky, aby je mohli vyhledat pomocí aplikací. Pomáhá všímavost občanů, místních obyvatel i turistů,“ dodává Milan Bajcura. Pachateli za tento trestný čin hrozí až tříleté vězení.

Spustit audio