Neděle: Herci a divadlo

12. červen 2016

Co pro vás znamená divadlo? Jste sami členem ochotnického souboru nebo je pro vás sezení v hledišti za trest? Na jaká představní jste chodili jako děti? Jaký kus vám zůstal v paměti a co vás v programu zaručeně zaujme? Vzpomenete si na to, jak fungovalo divadlo za války? Jak za minulého režimu?

Pomalu končí hlavní sezóna většiny souborů a herce čekají divadelní prázdniny. Ti z Českých Budějovic se jen přesunou na letní scénu do Českého Krumlova, kde je světově známé otáčivé hlediště. Stejně tak ochotnický spolek Vltavan v Týně nad Vltavou, který má malou točnu v Bedřichových sadech téměř v centru města. Někteří z vás se možná chystáte na letní scénu hradů a zámků nebo na celostátní přehlídku amatérského divadla Jiráskův Hronov.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.